Till hösten ska det bli möjlighet att gratis låna sportutrustning här i idrottshallen i Mariastaden. Foto: TT/privat

Sportbank i Helsingborg öppnar efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en långdragen match – men nu gör Helsingborgs stad verklighet av planerna på att öppna en sportbank. Ett slags bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Om allt går enligt plan startar verksamheten till hösten.

I flera år har olika förvaltningar dragit i frågan om att öppna en sport- eller fritidsbank i Helsingborg, ett koncept som redan finns i ett stort antal kommuner.

Däribland Landskrona som vi berättade om förra året.

Men varje gång har projektplanerna i Helsingborg stupat på någon aspekt.

Alla ska få möjlighet att testa

Nu finns både en lokal och en idé om vad banken ska innehålla.

– Tanken är att underlätta för barn och unga som vill testa på nya aktiviteter men som saknar grejer, det kan vara både idrotts- eller kulturaktiviteter, säger Lars Olsson, strategisk utvecklare på Fritid Helsingborg.

– Men det finns även en återbrukstänk i detta. Genom att inte kasta utan att ta till vara använda prylar så minskar vi det ekologiska fotavtrycket.

Även lokalfrågan, som det fallit på tidigare, har fått en lösning. Det har landat på en lokal som staden redan betalar hyra för.

– Rent fysiskt kommer vi att hålla till ovanpå idrottshallen i Mariastaden. Det blir möjligt att boka sakerna digitalt och sedan komma och hämta på plats, säger Lars Olsson.

Många har efterfrågat saker att låna

Utbudet i sportbanken kommer att styras av vad medborgare och organisationer lämnar in. Det kan bli fråga om skidor, pjäxor, skridskor men även friluftsutrustning om sådant kommer in.

– Men det kan även vara en gitarr eller en symaskin. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Lars Olsson.

Möjligheten att låna sportutrustning har blivit mer aktuell då årets kalla vinter i Skåne öppnat för möjligheter att åka både skidor och skridskor.

”Det vore toppen att kunna hyra sportutrustning till barn via kommunen, som tex skidor och skridskor!” skriver en helsingborgare i en synpunkt till kommunen.

Verksamheten kan delvis komma att bemannas med volontärer och personer från olika arbetsmarknadsprojekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.