Foto: Scanpix

Helsingborgs stad tjänar miljoner på minusräntan

Uppdaterad
Publicerad

Det är lönsamt att låna pengar. Helsingborgs stad har hittills tjänat 3,5 miljoner kronor på Riksbankens minusränta. ”Det är upp-och-ner-vända världen”, konstaterar Jonas Rosengren, controller i Helsingborgs stad.

Redan innan Riksbanken sänkte reporäntan till -0,5 procent har Helsingborg tjänat över 3,5 miljoner på att låna pengar. Staden har en intern bank som lånar upp pengar till de egna kommunala bolagen, såsom Öresundskraft och Helsingborgshem. Det är stora belopp som kommunen lånar, totalt har Helsingborgs interna bank lånat upp 5,4 miljarder kronor.

Helsingborg har det högsta kreditbetyget och det innebär att staden kan låna till förmånliga villkor. De kommunala bolagen har inte samma höga kreditvärdighet och kan därför inte låna lika billigt.

Controllern Jonas Rosengren har gjort en sammanställning av samtliga lån som staden tagit sen minusräntan infördes. Det handlar om ett 40-tal lån, ibland med löptider på bara några veckor. Varje lån ligger i snitt på 200-300 miljoner.

Riksbankens beslut på torsdagen att sänka räntan från -0,35 till -0,5 procent kommer innebära att staden tjänar ännu mer pengar på kommande lån.

– Världens ekonomier är inte riktigt friska när vi har en minusränta, att man får pengar när man tar hand om andras pengar, konstaterar Ulf Krabisch, ekonomidirektör i Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer