Foto: SVT/Markus Hjortsman

Rapparnas utmaning: Skriv texter som motiverar unga

Publicerad

Svenska rappare skriver gärna låtar med anspelningar på kriminalitet och knark – ofta med inspiration från sin egen omgivning och bakgrund. Men på lördag ska några helsingborgsrappare uppträda med nyskrivna låtar om att satsa på skolan.

Nour Habib är hjärnan bakom arrangemanget. Han driver till vardags organisationen Trygg Rätt som jobbar för att hålla unga borta från kriminalitet.

– Jag vill att Helsingborg ska uppmärksamma talangerna här i egna staden mer och visa att man också kan ställa vissa krav, säger Nour Habib.

Utmaningen han gav till de medverkande artisterna var tydlig: Inga svordomar, inga anspelningar på kriminalitet och inga sexuellt kränkande formuleringar.

– Jag fick lite olika bemötande först när jag frågade runt men de flesta var i slutändan positiva.

Artisten: ”Jag tänker på min lillebror”

Artisterna har nu skrivit låtar som i stället handlar om att ta ansvar för sin utbildning och att satsa på sin framtid.

En av de mest profilerade medverkande är helsingborgsartisten ”VH” som själv kommer från Dalhem. Hans största hit ”Valt livsstilen” har hundratusentals spelningar på Youtube och Spotify.

– Det var självklart att ställa upp, jag tänker på min lillebror och andra unga därute och vill visa en positiv väg framåt, säger VH.

Förutom VH uppträder rapparna Hamsa och VL med egna nyskrivna låtar i samma tema.

Konserten drar i gång kl 20.00 på Tryckeriet lördagen den 21 december.

I klippet kan du se VH förklara varför varför han vanligtvis gör låtar med hårdare texter: ”Det som ger pengar och klick”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.