Regissören Nico Falcone Georgiadis spelar även huvudrollen. Foto: ”Who's reality 2.0”

Helsingborgsregissör når internationell framgång

Publicerad

Nico Falcone Georgiadis är deltidslärare och filmskapare i Helsingborg. Hans kortfilm ”Who's reality 2.0” gjordes med enbart ideella krafter men har trots det nått filmfestivaler i New York och London.

– Jag har vetat att jag vill göra film sen jag var sex år så det känns fantastiskt att få den bekräftelsen nu, säger manusförfattaren och regissören Nico Falcone Georgiadis.

Kortfilmen ”Who's reality 2.0” är inspirerad av hans eget, delvis brokiga, liv där människors berättelser stått i fokus.

– Jag har bott på gatan, på barnhem och träffat människor i gängmiljöer. Jag har alltid tyckt människan själv är intressant, speciellt i pressade situationer. Den här filmen är ingen science fiction utan allt är från verkligheten.

Spelar själv huvudrollen

I filmen får vi följa en svarttaxichaufför, spelad av Nico själv, som tampas med en personlig tragedi och livskris. Genom jobbet får han terapi i samtalen med passagerarna.

– Temat är vems verklighet som räknas, vi människor utgår alltid från oss själva men alla har något att berätta. Hur möter vi varandra i en värld som vill gruppera oss.  

Chans på internationella priser

Filmen spelades in på några dagar, med ideella krafter och lånad kamera. Nu väcker den internationell uppmärksamhet och ska visas på filmfestivaler för nya filmskapare och kortfilmer i London och New York.

– Jag har inga förväntningar på att vinna något pris, jag är bara jätteglad att den kom med. Det är en framgång med tanke på att vi inte hade någon budget, säger Nico Falcone Georgiadis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.