Foto: Johan Nilsson TT

Helsingör i stort behov av de svenska turisterna

Publicerad

När Danmark öppnar sin dörr för omvärlden kan den förbli stängd för Sverige. Gränsstaden Helsingör är dock i ett skriande behov av svenska besök.

– Vi behöver de svenska turisterna, säger borgmästaren Benedikte Kiær.

Ända sedan Danmark stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars har det varit lugnt och stilla på gator och torg i Helsingör. Allt för stilla, säger stadens borgmästare Benedikte Kiær till TT.

– Det är tufft för alla, men speciellt för Helsingör. Här är vi vana vid att det är mycket liv och aktivitet eftersom vi är en gränsstad och får väldigt mycket besök från framför allt från Sverige, säger Benedikte Kiær.

”Riktigt tufft”

Svenskar står för över hälften av de årliga turistbesöken till Helsingör och tio procent av sysselsättningen i staden är knuten till turism. Dessutom tillkommer all den handel som turisterna normalt sett står för.

– Våra näringsidkare här har det riktigt tufft nu. För de behöver ju de svenska turisterna, säger Benedikte Kiær.

Det har skett en gradvis öppning av samhället i Danmark, men gränserna är fortsatt stängda. Statsminister Mette Frederiksen har sagt att senast den 1 juni ska det komma ett besked om en eventuell gränsöppning.

Regeringens linje är att öppna gränserna till Sverige, Tyskland och Norge samtidigt. Men flera oppositionspartier kan tänka sig att släppa in norrmän och tyskar, men stänga ute svenskar på grund av Sveriges mer omfattande smittspridning, det rapporterar Danmarks Radio.

Benedikte Kiær ser dock inga problem med att låta skåningar få börja besöka Danmark redan nu.

– Såsom smittspridningen har utvecklat sig i Region Hovedstaden (Köpenhamn) är ju ett område som Skåne långt mindre drabbat av covid-19. Vi har medarbetare här som pendlar mellan länderna för arbete och det är inga problem, säger hon.

Inte för stockholmare

Med bibehållna svenska restriktioner om att man endast får resa två timmar från hemorten skulle det ske en självreglering av vilka som kan resa till Danmark, framhåller Benedikte Kiær och får medhåll av den skånske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).

– Det är inte stockholmarna man ska öppna för utan för skåningar. Men varken den danska eller svenska regeringen har haft fokus på Öresundsregionen, säger Niels Paarup-Petersen till TT.

Han vill att den svenska regeringen ska sätta press på den danska motsvarigheten om att öppna gränsen mot Sverige.

– Tyskland och Danmark har haft ett möte och då finns det en öppning för den svenska regeringen att ligga på om gränsen mot Sverige, säger Niels Paarup-Petersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.