Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær är kritisk till hur gränsöppningen gick till i helgen. Frånvaron av svenska besökare innebär ett hårt slag för Helsingörs butiks- och restaurangägare. Foto: Roger Bengtsson

Helsingörs borgmästare om gränskaoset: ”Hade kunnat undvika mycket frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar fick vända vid den danska gränskontrollen i lördags.

Helsingörs borgmästare, Benedikte Kiær, är starkt kritisk till hur gränsöppningen hanterats:

– Det har suttit några skrivbordsgeneraler i Köpenhamn och hittat på riktlinjer som inte har med verkligheten att göra.

I lördags förmiddag fanns uppgifter om att alla svenskar bosatta i Skåne, Halland, Blekinge och Västerbotten skulle bli insläppta i Danmark. Det enda som skulle behövas vid gränskontrollen var ett personbevis, men sedan ändrades uppgifterna.

Därefter krävdes ett covid-test för att passera gränskontrollen.

Hade fyllt på whiskylagret

Svenskar som anlänt med färjan fick vända hemåt igen.

– Många butiker hade tagit in extra personal och köpt in extra mycket varor inför öppningen, säger Henrik Nilsen, vin- och sprithandlare i Helsingör.

– Själva hade vi köpt in massvis med whisky, säger han. Vi har förlorat pengar hela våren och nu förlorar vi ännu mer på det här.

”En stor parodi”. Så säger Henrik Nilsen, vin- och sprithandlare i Helsingör, om helgens gränsöppning. – Kunderna bara skrattade och skakade på huvudet. De få som kom in var jätteglada, men förstod ingenting. Foto: Roger Bengtsson

Äventyrar samarbetet

Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær är bekymrad och starkt kritisk till hur inresereglerna utformats.

– De var oklara och nästintill omöjliga att tolka, säger hon. Om man hade skött detta på ett bättre sätt så hade man kunnat undvika mycket frustation hos boende och näringsidkare.

– Men det handlar inte bara om boende och företagare – i förlängningen handlar det om att samarbetet över Öresund riskerar att ödeläggas.

Jörgen Petersen, som äger en grill- och glasskiosk ett stenkast från färjeterminalen, hade köpt in 500 röda pölser inför gränsöppningen i helgen.

Men han fick bara 15 sålda – sedan stängdes gränsen för svenskar utan negativt covid-test.

– Det var en katastrof, säger han.

SVT har varit i kontakt med Danmarks justitiedepartement som dock avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.