Ett helt lärarlag på Västra Ramlösa skola i Helsingborg har visat symptom på covid-19. Foto: SVT

Helt lärarlag utslaget av covid-19 på Helsingborgsskola

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt lärarlag på Västra Ramlösa skola i Helsingborg har visat symptom på covid-19. Därför har eleverna i årskurs 6 fått övergå till en särskild form av distansundervisning fram till jullovet.  

Spridningen av covid-19 har varit särskilt omfattande bland personalen på Västra Ramlösa skola.

Bland de 60-talet anställda har 17 testat positivt.

– Ungefär 30 procent av de anställda har varit hemma, antingen för konstaterad smitta eller i väntan på provsvar. Det är en toppnotering bland skolorna i kommunen, säger Matz Ingvarsson, verksamhetschef för grundskolan i Helsingborg.

Alla ordinarie borta

Bland de smittade finns ett helt lärarlag i årskurs 6.

Av den anledningen har barn- och utbildningsförvaltningen, i samråd med skolans rektor, beslutat att låta eleverna i sexan övergå till en form av distansundervisning.

– Det var ett beslut vi kom fram till i en akut personalsituation, säger Matz Ingvarsson.

Det är den enda mellanstadieklass som övergått till distansundervisning. Sedan i måndags har alla högstadieskolor i Helsingborg gjort det.

”Flexibel distans”

Beslutet att skicka hem årskurs 6 fattades i fredags och gäller hela den här veckan.

Enligt förvaltningen handlar det inte om ordinarie distansundervisning, utan en form av flexibel distans. Detta eftersom alla elever upp till 13 år har rätt till pedagogisk omsorg.

– Vi har sagt att de som kan och vill ha undervisning i hemmet kan få det. För de elever som väljer att komma till skolan finns någon på plats. Alla elever är också välkomna att äta lunch i skolan, säger Matz Ingvarsson.

De allra flesta elever i årskurs sex har dock kunnat vara hemma under veckan, enligt Ingvarsson.

Smittspridningen bland eleverna på Västra Ramlösa sticker inte ut.

– Det är inte fler sjuka elever än på andra skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.