Tullverket larmades till Nyhamnsläge där väskor med kokain flutit upp – hör Erik Friberg berätta mer om insatsen i klippet ovan. Foto: bild från förundersökningen/SVT

Kokain för 100 miljoner flöt i land i Nyhamnsläge – så avslöjades misstänkta smugglarna

Uppdaterad
Publicerad

En natt i september föra året hamnade två män i sjönöd utanför Höganäs. Någon dag senare hittades 69 kilo kokain på en strand i Nyhamnsläge. Men hur kopplas händelserna samman? Hör tullverkets Erik Friberg berätta om händelsen i klippet ovan.

Den 10 september förra året var en privatperson ute och gick med sin hund på stranden vid Nyhamnsläge när han hittade några väskor vid vattenbrynet.  I väskorna låg något som såg ut att var narkotika och han kontaktade då Tullverket som åkte till platsen.

Efter analys konstaterades att det var 69 kilo rent kokain i väskorna.

– Det är ett väldigt stort beslag. Det är i vart fall värt över 100 miljoner på gatan, säger Erik Friberg, biträdande tullkriminalchef region Syd.

Dom faller i veckan

En 34-årig man och en 22-årig man står nu åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling och i veckan faller Helsingborgs tingsrätts dom i målet. En 36-årig kvinna står även åtalad för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Hör om Tullverkets insats och hur misstankar fattades mot de två misstänkta männen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.