Berit Pålsson upplever att tvätten blivit något skrynkligare men städningen avsevärt bättre efter förändringen. Säkert är att hon alltid uppskattar besök av Magdalena Petersen från hemtjänsten. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Hemtjänsten slutade tvätta och städa – fick mer tid åt de äldre

Publicerad

Hemtjänsten i Landskrona har slutat tvätta och städa åt sina brukare – servicetjänsterna har i stället lagts på en annan kommunal fövaltning.

– Vi har fått mer tid för aktiviteter, säger Magdalena Petersen, undersköterska.

Prognosen pekar på att andelen äldre över 80 år i Landskrona stad kommer att öka med 50 procent fram till och med 2029.

Det var den prognosen som fick Victor Jönsson, utvecklingsledare på teknik- och fritidsförvaltningen, att skissera på en förändring,

– Vi har tagit bort tvätt och städ för att undersköterskorna ska kunna jobba mer med omsorg, det var huvudsyftet. Men vi ser också att förändringen skapar en mer attraktiv arbetsmiljö och mer tid hos brukarna, säger han.

Fotar innan tvätt

Brukarnas tvätt hämtas och lämnas på utsatta dagar utanför deras ytterdörrar.

Påsarna transporteras till det kommunala tvätteriet, ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt, där tio personer avdelats för att enbart ta hand om brukartvätten.

En av dem är Ahmed El Akkouri.

– Jag fotograferar kläderna innan vi tvättar, och sedan jämför jag med vad vi lägger tillbaka. Det är viktigt att inte blanda kundernas tvätt, säger han.

Ahmed El Akkouri, anställd på tvätteriet sedan ett år tillbaka, berättar att han stryker och manglar tvätten om han ser att det behövs. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Gett en besparing

Staden har lagt ner en halv miljon kronor för att anpassa tvätteriet till det nya utökade uppdraget – men egentligen har förändringen inneburit en besparing enligt Bosse Lundgren, ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

– Brukartvätten har under det första året gett strax under en miljon i besparing.

– Men den stora tanken är fortfarande är de som vårdar skall ha mer tid hos brukarna. En win-win, säger han.

Samma som städar

Betyder förändringen att ännu fler personer dyker upp i brukarnas hem?

– Tvätteriets personal hämtar tvätten utanför dörren, just för att vi inte vill addera flera personer hos de äldre, säger Victor Jönsson.

– I övrigt försöker vi att det ska vara samma person som kommer och städar åt brukarna för att få kontinuitet.

I klippet hör du vad Berit Pålsson och undersköterskan Magdalena Petersen anser om förändringen.

Försöksprojektet permanent från mars i år

Teknik- och fritidsförvaltningen tog på prov över tvätt och städ från hemtjänsten under 2020. Sedan mars 2021 har förändringen blivit permanent.

Tio långtidsarbetslösa har anställts för att sköta brukartvätten på det kommunala tvätteriet. Ett tvätteri som startades 2016 och då möttes av kritik från näringslivet.

På städsidan har vikarier, som tidigare städat stadens offentliga miljöer, fått fasta anställningar för att städa hemma hos hemtjänstens kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.