Trots svåra smärtor har 88-årige Åke Lundin från Påarp fått vänta på hjälp att byta kateter flera gånger. Foto: Winnie Gravlund

Åke, 88, vred sig av smärtor – hemvården bytte inte kateter

Uppdaterad
Publicerad

Trots svåra smärtor har 88-årige Åke Lundin från Påarp fått vänta på hjälp att byta kateter flera gånger. I fredags hände det igen. Nu har kommunen lex Sarah-anmält sig själv och startat en utredning.

Det är fredag kväll och Åke Lundin fyller år. Men firandet, med sonen Niklas på plats, får blåsas av. Åke Lundin får problem med sin kateter. Snart ligger han och vrider sig av smärta och gnyr. Och den utlovade sjuksköterskan kommer inte förrän efter ett par timmar.

Födelsedagen slutar på akuten.

Åke Lundin, 88 år, lever med en kateter i urinblåsan sedan en stroke för ett tiotal år sedan. Med jämna mellanrum blir det stopp i katetern och då måste den bytas snabbt, annars får han ont.

Men han kan få vänta länge innan en sjuksköterska från hemvården dyker upp. Det är timmar med oerhörda och växande smärtor.

– Det här har upprepats gång på gång de senaste tre åren. Jag uppskattar att han har fått vänta länge och haft väldigt ont mellan 40 och 50 gånger de senaste tre åren, säger hans son Niklas Lundin.

Åkes son Niklas Lundin har blivit vittne till pappans smärtor. Foto: Winnie Gravlund

Kommunen bröt sitt löfte

I somras fick Åke Lundin och hans familj ett löfte från kommunala Hemvård Syd i Helsingborg: Det ska inte hända igen.

Men i fredags bröts det löftet.

– Jag blev så himla besviken och heligt förbannad. Jag är så ledsen över att hemvården inte kan organisera sig på ett sätt som fungerar, säger Niklas Lundin.

Eric Semb är verksamhetschef på Hemvård Syd. Han säger direkt att det som hände i fredags inte borde ha hänt.

– Åke Lundin prioriterades bort på ett felaktigt sätt.

”Svårt att få vikarie”

Nu har kommunen upprättat en lex Sarah-anmälan och startat en utredning. Troligen blir det också en lex Maria-anmälan eftersom det handlar om sjukvård.

Hur kan det bli så här?

– Vi kan inte garantera att vi har full sjuksköterskebemanning hela tiden. Om någon måste gå hem har vi svårt att få en vikarie eftersom det råder brist på sjuksköterskor, säger Eric Semb.

Men i fredags fick familjen Lundin förklaringen att det pågick ett skiftbyte mellan dag och kväll och att Åke Lundin fick vänta.

– Det är inte ett okej svar. Man lämnar inte en patient i sticket. Dessutom åkte det nya kvällsgänget inte dit direkt, säger Eric Semb.

Enligt Niklas Lundin har det här hänt många gånger de senaste åren. Varför?

– Jag började jobba här den första mars och kan tyvärr inte uttala mig bakåt i tiden. Men självfallet är det inte bra när det inte fungerar, säger Eric Semb.

Detta är en kateter

En kateter är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. Om katetern ska sitta kvar länge kan den kopplas till en urinuppsamlingspåse. Ibland blir det stopp i katetern. Då blockeras urinflödet och det kan leda till smärtor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.