Nattpatrullen i Svalöv har krockat med ett vildsvin. Nu kräver facket bättre belysning på bilarna. Foto: Michael Probst/AP Photo

Hemvården i Svalöv krockade med vildsvin – nu kräver facket bättre belysning

Publicerad

Idag kör Svalövs kommun nattpatrull inom hemvården ensam ut på uppdrag. Nu går Kommunalfacket till Arbetsmiljöverket om bättre belysning på bilarna.

Förra året minskade antalet hemvårdare i nattpatrullen från fyra till tre. En riskbedömning gjordes och i den krävde facket att nattpatrullens bilar förses med bättre lampor även på taket och åt sidorna.

Men arbetsgivaren, Svalövs kommun, har sagt nej.

Stor landsbygdskommun

Nu har Kommunal gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och begär en prövning. Att det behövs mer ljus på bilarna motiverar facket så här:

”...för att undvika en kollision med vilda djur vilket det är mycket av nattetid i vår stora landsbygdskommun”.

Krock med vildsvin

Och en olycka har redan inträffat. En nattpatrull kolliderade med ett vildsvin under arbetstid i november. Den anställda skadade sig men är i dag fullt återställd.

Nu hoppas Kommunal på ett föreläggande eller förbud mot ensamarbete utan förstärkt belysning på bilen.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt ansvarige på vård- och omsorgsförvaltningen i Svalöv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer