Högstadielever i Perstorp ska få fotbollsträning på skoltid

Publicerad

Från och med i höst kommer högstadiet på Centralskolan i Perstorp att ha en fotbollslinje, där allsvenska klubben HIF:s ledare ska träna tjugofem elever tre gånger i veckan.

Det blåser kallt vid fotbollsplanerna utanför Ugglebadet i Perstorp. Trots det bistra vädret samlas under kvällen flera ungdomslag för träning. 

– Fotboll är livet, konstaterar Stella Kax som spelar i Perstorp Bälinge IK:s lag F12.

Just den känslan vill Perstorps kommun ta till vara på. En invånare kläckte idén som nu är förverkligad. I vår har Helsingborgs IF tillsammans med Perstorps kommun lanserat samarbetet som möjliggör fotbollsinriktning på högstadiet i kommunen.

– Jättemånga ungdomar har hört av sig personligen till mig och undrat när provspelningen ska ske. Vi kommer ta ut lika många flickor som pojkar,det är jätteviktigt, säger kommunalrådet Torgny Lindau (PF).

Satsar tre miljoner

Förhoppningen är att satsningen ska bidra till att höja elevernas betyg och öka integrationen. Kommunen köper in timmar av HIF:s ledare som ska stå för träningen tre gånger i veckan på skoltid för fotbollsklasserna.

Kommunen satsar drygt tre miljoner kronor på fotbollsskolan på högstadiet under de första fyra åren.

– Vi har likt många andra kommuner sett en trend där flickor slutar idrotta, den vill vi motverka. Dessutom hoppas vi att vi ska öka samhörigheten på skolan som har många utomeuropeiskt födda elever, många av dem ser fotbollen som sin chans att komma in i ett sammanhang som vi nu starkt kopplar till skolan, säger Torgny Lindau.

Hör fotbollsungdomar och HIF:s akademichef i klippet.

Fotbollen skapar gemenskap

Perstorp är Skånes minsta kommun sett till antalet invånare, här bor 7500 personer. Kommunen är även klassad som socioekonomiskt utsatt med bland annat hög arbetslöshet och högstadiet brottas med låga skolresultat.

Den lokala fotbollklubben Perstorp Bälinge IK engagerar idag över 300 medlemmar, vilket gör fotbollen till största sporten på orten.

– Det är en sport som är tillgänglig för alla, den kräver inga ekonomiska muskler. Vi har många nyinflyttade till kommunen med ursprung utanför Sverige som kommer till oss och spelar. Sportens gemenskap är integration på riktigt, säger Sven- Åke Sleth som är ordförande i Perstorp Bälinge IK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.