Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra projektledaren och ordföranden för Gruppen Religionsdialog berätta om beslutet som hävts. Foto: Ninni Mikael/SVT

Grannar får rätt – församlingen överklagar till mark och miljödomstolen

Publicerad

Det har varit många turer kring den framtida begravningsplatsen vid Bårslövs kyrka. Länsstyrelsen har hävt bygglovet – nu är det upp till mark- och miljödomstolen att fatta ett beslut.

Det saknas begravningsplatser åt muslimer i Helsingborg och i hela landet. Den tidigare ordförande i kyrkorådet vid Bårslövs församling, Olle Wredström, menar att det till stor del handlar om flyktingvågen 2015.

– Jag tror vi blev tagna på sängen efter det. Men Svenska kyrkan har ett regeringsuppdrag och det är att alla oavsett hudfärg eller religion har rätt att begravas enligt sed.

Församlingen har funnit att två markområden vid Bårslövs kyrka kan vara lämpliga som muslimska begravningsplatser.

Deras förslag är att det ska anläggas en tillfällig ceremonihall som ska finnas i fem år tills verksamheten på den större ytan har dragit igång.

Grannar överklagat

Helsingborgs stad godkände bygglovet och sedan dess har några grannar inkommit med överklaganden till Länsstyrelsen i Skåne som hävde bygglovet.

Nu har församlingen överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen som ska fatta beslut om bygglov.

I videon hör du varför en av grannarna är kritisk till församlingens förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.