Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elflyget lyfte från Ängelholm på väg mot Ljungbyhed. Foto: Rickard Carlsson

Historisk flygresa på el: ”Första turen i Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen i flygvärlden går mot en mer miljövänligare teknik och i veckan landade Skandinaviens första elflyg i Skåne för första gången.

– Hållbart flyg är en existentiell fråga för branschen, säger Johan Bergström prefekt Trafikflyghögskolan Lunds universitet.

I veckan inleddes en elflygplansturné som ska genomföras i södra Sverige, som är ett samarbete mellan Aeroklubben i Göteborg och organisationen för Sveriges regionala flygplatser.

Flygresan började i Göteborg och slutdestinationen är i Visby men eftersom batterierna bara klarar runt 7 mil blir det en del stopp på vägen. Det tredje i Ängelholm och fjärde i Ljungbyhed.

– Den här turen var första flygturen någonsin med ett elflygplan i Skåne, säger Rickard Carlsson pilot.

Eftersom det bara kan flyga i cirka sju mil så blir det några stopp. De gröna symbolerna visar asfalterade flygplatser och de vita flygfält utan asfalt. Foto: Rickard Carlsson

Kortare flygresor

Teknikutvecklingen för elflyget har gått fort men det är främst kortare resor och inom Skandinavien som elflyget kan ersätta dagens flygplan med förbränningsmotor.

– Tittar vi på längre flygdistanser så ser vi att fossila bränslen kommer finnas kvar över överskådlig tid men där går vi också mot hållbara bränslealternativ, säger Johan Bergström, prefekt Trafikhögskolan vid Lunds universitet.

Johan Bergström prefekt på Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet tycker att elektrifieringen av flygbranschen utvecklas snabbt. Foto: Simon Melin/SVT

Från fem till tio år

När det går att göra kortare resor bara på el är idag ovisst och buden är flera.

– Det vågar jag inte svara på men små flygmaskiner och skolflygmaskiner är redan certifierade och här, säger Johan Bergström.

– Utvecklingen för elflyget är ganska långt fram och inom några år 2025-26 ska det finnas kommersiell trafik i Sverige, säger Theresia Lindkvist marknadschef Ängelholm-Helsingborg airport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer