Andreas Granqvist kommer få en rejäl hyllning i sin hemmacomeback. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Historiskt tifo när ”Granen” kommer hem

Uppdaterad
Publicerad

I fem veckor har HIF-supportrarna snickrat på sin hyllning till hemvändaren Andreas Granqvist. Tifot beskrivs som historiskt – det kommer bli klubbens största någonsin.

Supportarna har skänkt pengar och engagerat sig, allt för att Påarpssonen och hemvändaren Andreas Granqvist ska hyllas rejält.

Tifot, som totalt 20 personer varit involverade i på förhand, beskrivs som det största klubben någonsin haft.

– Vi kommer slå rekord, vi kommer att ha med alla läktare. Tidigare har vi inte haft det. Det är både stort och nytt för oss, säger supportern Alexander Fogelström.

Jonas Andersson var den person drog igång arbetet, för honom betyder det här mycket.

– Vi har jobbat länge med det och det har tagit tid. Vi har dessutom en del kvar att göra, säger han.

Granen: ”Jag vill ge tillbaka”

SVT träffar Andreas Granqvist strax efter onsdagens träning, dagen innan hemmacomebacken. Han ser med glädje fram emot matchen.

– Jag ska ge allt jag kan i morgon och resten av säsongen och ge tillbaka för den uppvaktning jag fått, säger Granen.

Har du räknat med att bli firad?

– Nej, men det är väl klart att jag har förstått att vi har gjort något fantastiskt här i somras under VM. Och att som helsingborgare få komma hem och spela i superettan är stort, säger han.

För supportarna kom inte uppståndelsen kring den stora VM-hjälten Andreas Granqvist som någon överraskning.

– Det är roligt att Granen får det erkännande han förtjänar, men för oss så har han ju alltid varit så här stor, säger Erik Kruse, ordförande supporterförening Kärnan.

Om tifo

Av italienska tifoʹsi – ’supportrar’.

Ett läktararrangemang i samband med idrottstävlingar, särskilt fotbollsmatcher.Tifo är vanligtvis manifestationer eller uppvisningar som utförs av organiserade supportergrupper och kan bestå av stora flaggor och banderoller, pyroteknik, konfetti och ballonger.

En vanlig form av tifo är mosaikmönster som bildas av olikfärgade pappersark som åskådarna håller upp samtidigt. Tifo innehåller ofta budskap till det egna laget, motståndarlaget eller rivaliserande supportrar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.