Höganäskoncernen, som har verksamhet i Höganös och Halmstad, släppte förra året ut 275 200 ton koldioxid, en ökning från 2020 då de släppte ut 219 900 ton koldioxid. Ökningen beror på att produktionsnivån nu är högre inom industrin än under pandemins start.
Rapporten från Hagainitiativet lyfter företaget som ett av sju svenska företag med ambitiösa klimatmål.
– Jag tycker det känns bra att det blir uppmärksammat. Vi vill ligga i framkant och ha ambitiösa mål, säger Catharina Nordeman, global hållbarhetsdirektör Höganäs AB.
Mål: Klimatneutrala till 2030
Trots deras ökning av utsläpp har Höganäs AB som mål att bli helt klimatneutrala i sin egna verksamhet till 2030 – både lokalt i Höganäs och globalt i deras verksamhet.
De vill även minska de utsläpp som sker tidigare i värdekedjan, bland annat att råvaror ska vara klimatsmarta.
– Vi behöver tillgång till fossilfria alternativ och fossilfria råmaterial. Med rätt förutsättningar kan vi nå våra mål, säger Catharina Nordeman.
Om ni inte har det kommer ni inte nå era mål då?
– Det är svårt att säga, vi utgår från att dessa förutsättningar kommer att finnas. Jag har en tilltro att politiker och beslutsfattare har samma mål som vi har, alltså att begränsa den globala uppvärmningen, säger Catharina Nordeman.
Hör om hur Höganäs AB ska bli klimatneutrala till 2030 i videon ovan.
Det här gör Höganäs AB
Den största delen av metallpulvret som Höganäs AB producerar går till tillverkning av komponenter inom bilindustrin.
Bolaget tillverkar två olika huvudtyper av järnpulver: svamppulver och vattenatomiserat pulver. Svamppulvret, som pressas till bland annat stötdämpardelar, utvinns ur järnmalm.