Problemen började i höstas när kommunen påbörjade omställningen från ett analogt till ett digitalt larmsystem.
– Vid flera tillfällen har vi inte kunnat besvara larmen på vår egen larmcentral, tekniken har inte fungerat. Då har larmen gått vidare till Tunstalls central i Örebro, men utan vår kännedom. Vid något tillfälle har systemet legat nere helt, säger Höganäs socialchef Lena Landström.
Dessutom har kommunen inte varit tillfreds med möjligheterna till uppföljning av larmstatistik.
Ny leverantör blir istället CareTech.
– De har varit hos oss i två veckor för att byta larmen och den 15 juni ska allt vara klart.
– Det är ett stort steg att övergå från analogt till digitalt, och det går aldrig smärtfritt oavsett leverantör. Men någon säkerhetsrisk finns inte – ingen brukare eller anhörig behöver vara orolig, säger Lena Landström.
Andra kommuner säger också upp avtal
Höganäs tecknade avtal med Tunstall genom att göra avrop på ett ramavtal som samordnats av organisationen Sveriges Kommuner och Landstings bolag SKL Kommentus AB – som även de varit missnöjda.
Därför hävde SKL Kommentus sitt ramavtal med Tunstall i februari.
Ramavtalet tecknades 2012 efter en samordnad upphandling och det finns många kommuner som härigenom anlitat Tunstall som leverantör, i Skåne bland annat Bjuv och Landskrona.
– Flera kommuner har valt att häva avtalen med Tunstall, andra har fått det att fungera. Tunstall har också vidtagit åtgärder nu, säger Conny Callin, marknadschef på SKL Kommentus.