Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som arrangerar tävlingen, där 104 kommuner varit med och tävlat.
– Kranvattnet är vårt viktigaste livsmedel – men också något vi lätt tar för givet. Vi behöver värna denna naturresurs och den infrastruktur som gör det möjligt, skriver Pär Dalhielm, Svenskt Vattens vd, i ett pressmeddelande.
”Vinnarvatten”
Juryn i tävlingen har bestått av fyra, till vardags, vinprovare. De beskriver Höganäs kranvatten som ”Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd”.
Egentligen kommer Höganäsvattnet från Helsingborgs vatten- och avloppsföretag NSVA som skickar iväg det i ett par två-tre mil långa rör.
Så varför vinner just ert vatten och inte Helsingborgs?
– Vi tror att det händer något på den där färden i rören. De är klädda med en slags biohud på insidan och där frodas mikroorganismer. Det kan vara de som ger vårt vatten särskild god smak, säger Fredrik Arthursson, VA-chef i Höganäs.