Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett nytt ljudsystem som hjälper synskadade att navigera sig fram – det är verklighet i Höganäs. Se mer i klippet ovan. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Höganäs lanserar navigering för synskadade – först i landet

Publicerad

Höganäs kommun blir först i landet med ett nytt navigeringssystem för bland annat synskadade. Via en app kan man ta sig runt i kommunen och få information om var man befinner sig.

En app som tar emot signaler från olika punkter som placerats ut i Höganäs centrum – med den hjälpen får synskadade och alla andra information i Höganäs.

Det är Karl-Otto Rosenqvist från Ängelholm, själv synskadad, som konstruerat navigeringssystemet.

– Jag fick idén när jag noterade att vissa butiker använder sig av tekniken med blippar som sänds ut för att göra reklam för en vara, säger han.

Premiärtur med nya appen

Karl-Otto Rosenqvist är med när Hans Ohlin, ordförande i Synskadades förbund i Höganäs, gör en premiärtur med appen.

Betyg?

– Fyra av fem möjliga. Det kanske blir en femma när jag vant mig, säger Hans Ohlin.

Med tiden ska navigeringspunkterna bli fler och fler. Och appen kostar inget att ladda ner. De kostnader som finns handlar om att kommunen ska sätta upp de punkter som skickar ut signaler.

Se Hans Ohlins premiärtur i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.