Orosanmälan låg orörd i två veckor: Barn såg våld i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Det tog över två veckor för socialförvaltningen i Höganäs att upptäcka en orosanmälan om barn som bevittnat våld i hemmet. Nu ska rutinerna ses över för att det inte ska hända igen.

Strax före jul förra året kom ett brev till socialtjänsten i Höganäs. Det var en anmälan om ett barn som bevittnat våld i hemmet.

Normalt sett läses sådana brev direkt, men i det här fallet blev det liggande i två veckor.

Kunde ha blivit allvarligt

Nu har socialförvaltningen gjort en anmälan enligt lex Sarah. I anmälan står bland annat att barnets säkerhet och skydd äventyrades genom förseningen. Och att konsekvensen för den enskilde kunnat bli mycket allvarliga.

– Det var vår interna postgång som inte fungerade. Detta hände under jul och nyår med många helgdagar och förseningar, säger Wenche Jonsson, avdelningschef för utredning och administration vid Höganäs kommun.

Försvunnet brev

Orosanmälan om barnet var enligt socialförvaltningen på villovägar under ett par veckor innan det kom till rätt person.

– Det kom först till kommunens servicecenter som skickade det vidare utan att öppna och se vad det var i, säger Wenche Jonsson.

Nu ska socialförvaltningen skapa nya rutiner för att förhindra att det här upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.