Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Belysningen på vattentornet och delar av julpyntet försvinner när Höganäs kommun sparar in på elkostnaderna, berättar kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander. Foto: Linda Ekström

Elräkningen måste bantas med 20 miljoner i Höganäs – julpynt offras

Uppdaterad
Publicerad

20 miljoner över budget. Det kommer räkningen sluta på om inga insatser görs för att få ner elkostnaderna för Höganäs kommun.

– Det säger ju sig själv att det inte är hållbart så nu får vi alla hjälpas åt och göra vad vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander. 

Belysningen av vattentornet ställs in liksom delar av julbelysningen i Höganäs centrum. Isbanan på kyrkplatsen, där många åkt skridskor de senaste åren blir det inget av, men den traditionsenliga julgranen kommer vara på plats.

– Det kommer att kännas som jul ändå, säger Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande.

Det är en lång lista av åtgärder som Höganäs kommun vidtar för att få ner de höga elkostnaderna i vinter.

Signalvärdet är viktigt

Bland annat uppmanar de sina egna verksamheter att diska och tvätta på andra tider. Drifttiden för ventilationen i kommunens byggnader kortas ner. Inom- och utomhusbelysning ses över i de egna lokalerna.

– Det kan verka som en struntsak huruvida vi har uppe julstjärnorna i stadshuset eller inte, men det handlar också om att signalera till invånarna att vi gör vad vi kan, säger Peter Schölander.

Hör mer om Höganäs kommuns arbete för att få ner de höga elkostnaderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.