Bygglovshandläggaren Anders Pålsson från Ängelholms kommun berättar om det höga trycket och att det är svårt att hinna med alla ansökningar. Foto: TT/SVT

Rekordmånga söker bygglov i Ängelholm: ”Ett extremt stort tryck”

Publicerad

Inga utlandsresor och jobb på distans har fått många att ta tag i olika byggprojekt i hemmet. På bygglovsenheten i Ängelholm har trycket varit rekordhögt.

– Sedan 2019 har det ökat med 50 procent, säger Anders Pålsson bygglovshandläggare Ängelholms kommun.

I juli månad i år jämfört med 2019 har bygglovsenheten i Ängelholm fått in nästan tvåhundra fler bygglovsansöknignar. Trycket är så högt att bygglovsenheten har fått anställa fler medarbetare och ännu fler ska anställas i höst.

– I normala fall har vi kanske 20 pågående ärenden per handläggare. Under hela våren har jag legat på 50 pågående ärenden, säger Anders Pålssån.

Fler stannar hemma

Anledningen till att antalet bygglovsansökningar ökat är att folk i högre grad väljer att lägga sina pengar hemmavid.

– Det är en direkt effekt av covid-19. Folk är hemma, de åker inte utomlands och de får lite pengar över. De ser vad som behöver göras hemma på ett helt annat sätt än tidigare, säger Anders Pålsson.

En annan faktor till att antalet ärenden ökar är att Ängelholms kommun år 2011 fick en ny plan om bygglov, vilken lett till merjobb för bygglovsenheten.

– Sedan dess har överklagan av bygglov ökat väldigt mycket, säger Anders Pålsson.

Ser ett fortsatt högt tryck

Anders Person tror att trenden kommer hålla i sig i framtiden vilket har gjort att bygglovsenheten planerar att anställa fler medarebetare till hösten.

– Folk kommer inte vilja sluta bygga, det har blivit krångligare med bygglov och kraven blir hela tiden högre. Det gör att vi får ännu mer att göra, säger han.

Trenden ser likadan ut i hela Sverige.

– Vi har ganska bra kontakt med Helsingborg och Jönköping och där ser trenden ut att vara den samma.

De projekt som dominerar hemma hos svenskarna är uterum, plank, staket och murar samt nya enbostadshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.