Högt tryck på Fryshuset – Helsingborgs stad avstår från att stötta

Publicerad

På nystartade Fryshuset i Helsingborg möts ett hundratal unga varje vecka för att producera musik, delta i workshops eller bara chilla i vuxnas närvaro. Men Helsingborgs stad håller inne med bidragen – med argumentet att aktiviteterna redan erbjuds av staden.

En tisdagkväll i december har ett tiotal ungdomar samlats på Fryshuset i Helsingborg för att delta i en kurs om krisberedskap. 17-årige Abbe Al-Ameri är en av ledarna.

– Vi får många bra frågor och intressanta diskussioner. Många tror att kriser handlar om jordbävningar. Men det handlar lika mycket om att vara beredd när någon skär sig eller elen går, säger han.

Finansieras med privata medel

Verksamheten på Fryshuset finansieras med fondmedel och med hjälp av sponsorer från det lokala näringslivet.

Totalt handlar det om åtta miljoner kronor för tre verksamhetsår. Av dessa har socialförvaltningen bidragit med 100 000 kronor i utvecklingsmedel.

Därefter har staden sagt nej till alla bidragsansökningar. Senast i raden är kulturnämnden, som avslagit Fryshusets ansökan om verksamhetsstöd på cirka en miljon kronor. Även socialförvaltningen har sagt nej till verksamhetsstöd.

– Det är hård konkurrens om stödet. Det är något som endast de väldigt etablerade verksamheterna är kvalificerade för, säger Mats Hallberg, bitr chef på kulturförvaltningen.

”Det är fritidsverksamhet”

Men Fryshuset har heller inte beviljats projektstöd för de enskilda kulturverksamheter som bedrivs.

Kulturnämndens ordförande Cecilia Engström (KD) säger att Fryshuset ägnar sig åt fritidsverksamhet och istället borde vända sig till idrott- och fritidsnämnden.

– Jag håller inte med om det, säger Alexander Ström, som är verksamhetschef för Fryshuset i både Helsingborg och Östra Göinge.

– Den verksamhet vi bedriver kompletterar andra kulturinstanser i staden.

I Östra Göinge har Fryshuset ingått ett så kallat IOP, ett nära partnerskap med kommunen. Avtalet ingås med organisationer som tar sig an någon form av samhällsutmaning.

– Vår verksamhet styrs av unga och vilka behov de har, inte vilka stuprör som finns i de kommunala verksamheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.