Amnah Chehade är bäst i Sverige och i Norden, men får trots det inte tävla i taekwondolandslaget. Foto: Cecilia Ahle

Hon är bäst i Sverige – men får inte tävla för landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 20-åriga Amnah Chehade från Helsingborg har varit bäst i Sverige i många år i sin viktklass, får hon inte tävla i EM och VM. Nu har hon tröttnat och väljer att berätta om vad hon tycker är orättvisor i det svenska taekwondolandslaget.

Amnah har vid några tillfällen vunnit över personer som sedan har fått åka på mästerskap.

– Hur kan man ens vilja ta en person som har blivit slagen. Det är inte logiskt. Om jag är bäst, hur kan man då välja henne?, säger Amnah Chehade.

Hon tränar minst tio gånger i veckan för att fortsätta vara bäst i sin viktklass. I nuläget stannar mästerskapsskörden vid fem SM-guld, fyra SM-silver, tre NM-guld och ett NM-silver och ett EM-brons. Dessutom har hon genom åren samlat på sig flera medaljer i internationella tävlingar.

Men trots sin överfulla prishylla och att hon länge har varit rankad etta i Sverige, har Amnah Chehade inte fått åka till EM och VM klädd i blågult de senaste åren.

Lång kriterielista

År 2009 fick taekwondolandslaget en ny förbundskapten, Markus Kohlöffel från Tyskland. Efter bytet ändrades uttagningen till mästerskapen,berättar Amnah och hennes tränare Dennis Simonovic.

– Innan hade det varit den totala rankingpoängen från SM och Svenska cupen som hade avgjort om man var den som skulle representera sitt land på mästerskap. Var man bäst och rankad etta i Sverige var man självklart uttagen, säger Dennis Simonovic.

Nuförtiden väger medaljer från internationella tävlingar tyngst på den långa kriterielistan. Tävlingar som kostar flera tusentals kronor att delta i med startavgifter, resor och logi. Dessutom ska kriterielistan uppfyllas, en lista som innehåller en rad landslagssamlingar, tränings- och tävlingstillfällen.

– Amnah kan inte uppfylla hans kriterier fullt ut. Det är ekonomiskt omöjligt. Ur träningssynpunkt är det också omöjligt. Hon kan inte gå på alla tävlingar, träna samtidigt och gå på alla de läger som Markus säger att man ska gå på, säger Dennis Simonovic. 

Kan det inte bara vara att hon faktiskt inte är tillräckligt bra?

– Om man är bäst i Sverige och bäst i Norden och fortfarande inte får vara med i ett EM, då vet jag inte, säger Dennis Simonovic och skakar på huvudet.

”Räcker inte med att vara bäst i Sverige”

Under flera veckor har SVT Nyheter försökt att nå förbundskapten Markus Kohlöffel som bor och har egen klubb i Tyskland. Han vill inte intervjuas över telefon, utan svarar via mejl att Amnah Chehade inte har tagit tillräckligt med internationella medaljer.

”För att väljas ut i landslaget så räcker det inte med att vara bäst i Sverige – idrottaren måste vara konkurrenskraftig internationellt. Enligt mig måste kriterierna vara strikta, eftersom de tävlande representerar Sverige utomlands”.

På frågan om det inte betyder något att också vara bäst i Norden, som hon blev i januari i år, skriver Markus Kohlöffel: 

”Nordiska Mästerskapet är en turnering som håller låg nivå och har få deltagare”.

Men egentligen spelar det ingen roll om du har uppfyllt kraven eller inte, menar Amnah Chehade och Dennis Simonovic.

– Han tar ut vad han känner för och det finns inga regler egentligen. Detta är en lista som är omöjligt att följa och det är ett spel för galleriet, säger Dennis Simonovic.

Förre förbundskaptenen stöttar Amnah

SVT Nyheter har varit i kontakt med en rad utövare och tränare som ger samma bild av landslagsuttagningarna. En av dem är Santiago Rodriguez Segura, som innan Markus Kohlöffel tillträdde var Sveriges förbundskapten i över 20 år. I dag är han förbundskapten för Islands taekwondolandslag.

– Det jag är kritisk mot är att man måste vara rik för att komma ut och tävla och att man blir handplockad av en individ som tar egna beslut. Han har själv sina favoriter och vänner som tränare, då plockar han många spelare från dessa föreningar, säger Santiago Rodriguez Segura. 

I flera år har han hållit tyst om sin kritik av rädsla att ungdomarna i hans egen klubb ska straffas och det är det många som har gjort, menar Santiago Rodriguez Segura.

Nu har han fått nog och väljer att bryta tystnaden för att ge sitt stöd till Amnah Chehade.

– När det gäller den här flickan så är det helt enkelt att hennes tränare också är en av dem som säger vad han tycker och då hamnar man i den situationen. Det drabbar henne och jag personligen tycker att hon ska vara med. Hon har vunnit sin plats.

Men Markus Kohlöffel slår ifrån sig kritiken.

”Det beror på vem man pratar med och det finns alltid flera sätt att se på en fråga. Jag har riktlinjer kring vem som väljs ut i landslaget och jag håller fast vid dem”, skriver han i mejlet.

”Jag hade kunnat vara dubbelt så bra”

Amnah Chehade är helt övertygad om att hon aldrig blir uttagen till ett mästerskap så länge Markus Kohlöffel är förbundskapten. Trots det fortsätter hon att träna och tävla på hög nivå. Men hon tycker att det är svårt att låta bli att tänka på hur hennes karriär hade kunnat se ut om hon hade fått representera Sverige.

– Det är klart att jag tänker på allting som jag har gått miste om, både erfarenhet och rutin. Jag hade kunnat vara dubbelt så bra som jag är i dag. Det är det enda jag tänker på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer