Foto: Bernard Mikulic

Hon fortsatte som kock efter att hon blev blind

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar heta att god mat måste tillagas med mer än ett sinne. Kanske är hon ett bevis på det, den blinda kocken Brigida Mårtensson från Hallavara utanför Båstad.

– Lyssna själv på pannacottan! Inte minsta skvalp – hör du? Det betyder att den stelnat och är klar att servera, säger Brigida och håller nöjt den lilla dessertbägaren mot örat. 

Förödande felmedicinering

Hon hade många års rutin som kock innan hon blev blind genom en förödande felmedicinering för fem år sedan. Den första tiden efter tragedin, berättar hon, var nattsvart. I dubbel bemärkelse.

Val 2018 – Jobb

– Men så till slut tänkte jag att antingen låter jag det här äta upp mig – eller så går jag vidare, berättar Brigida. Och tillägger:

– Kanske bidrog det också att kommunen föreslog färdiglagad ”blindmat” i små lådor. Fan heller, tänkte jag.

Det var i det läget hon beslöt att återuppta matlagningen. Trevande till en början, men med tiden har andra sinnen tagit vid där synen felar.

– Hörseln har blivit fantastisk. Man lär sig hur det låter när potatis kokar och biffarna steks på rätt värme. Och så känseln förstås, mina fingrar är överallt i maten, säger Brigida och skrattar.  

Sextio gäster

SVT Nyheter Skåne träffar henne i köket på festlokalen Hovdala på Bjärehalvön, bara ett stenkast från hennes hem i Hallavara. Där leder hon förberedelserna för en galamiddag påföljande dag för synskadades riksförbund. Brigida lagar i princip all mat själv åt de sextio gästerna.

– Jag har valt ut sådant jag själv tycker är gott plus att det ska vara lätt att äta. Alla gästerna har ju någon form av synnedsättning, även om det bara är kocken som är helt blind, konstaterar Brigida.

På menyn står laxmousse på kavring, hjortwallenbergare med potatismos och därefter dubbla efterrätter – pannacotta och Budapeststubbe.

Birgitta är formellt sjukpensionär och betonar att hon arbetar helt ideellt med den stundande festmiddagen. Till följd av sin blindhet kan hon inte längre ta anställning som kock.

– Enda möjligheten vore att starta eget. Och jag har faktiskt vissa planer, avslöjar Brigida lika plötsligt som oväntat under en paus i tårtbaket.

Vill satsa på vilt

Om allt går som hon vill hoppas hon kunna etablera en egen cateringfirma ”inom två år”.

– Det skulle vara kul att satsa på vilt, det är roligt att laga och ligger dessutom i tiden. Fast egentligen tycker jag om all mat. Jag gör lika gärna ärtsoppa som entrecote, så länge folk blir glada och tycker att det är gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet