I klippet hör du Annicka Olsson berätta vilka uttryck hedersförtryck kan ta redan i förskolan. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Så ska hon få personalen i förskolan att se tidiga tecken på hedersförtryck

Publicerad

Många kommuner har det redan – nu har även Helsingborgs stad en hederssamordnare på plats.

Annicka Olssons uppdrag blir att utbilda personal inom stadens förskolor för att hjälpa dem upptäcka tidiga tecken på hedersförtryck.

Insatser för att motverka hedersförtryck – kulturella normer som begränsar framför allt flickors och kvinnors frihet – måste sättas in tidigt.

Det menar Annicka Olsson, som är hederssamordnare i Helsingborg sedan i april.

– Arbetet mot hedersproblematik har varit så fokuserat på grundskolan och tonåringar, men vi behöver börja tidigare med förebyggande arbete.

– Redan i förskolan kan man se att barn begränsas. Det kan handla om att pojkar inte får klä ut sig och inte får uttrycka känslor, medan flickor kan hindras från att klättra för att inte riskera att mödomshinnan ska spricka, säger hon.

”Ett utbrett problem”

Enligt Eva Koltai Arthursson, biträdande chef för Elevhälsan i Helsingborg, finns ingen siffra över hur många unga som lever under hedersförtryck i Helsingborg.

– Vi har inga siffror, men det är ett utbrett problem och vi behöver göra mer.

– När det gäller det åtgärdande arbetet gör vi mycket bra: från det att en orosanmälan kommer in till det att stödjande insatser sätt in. Men när det gäller förebyggande insatser kan vi göra mycket mer, säger Eva Koltai Arthursson.

”Ingen quickfix”

Personal på en förskola i Elineberg i Helsingborg har nu genomgått en utbildning om hedersförtryck.

Och fler utbildningsinsatser är nu att vänta. Mycket finns att göra för Annicka Olsson, vars tjänst som hederssamordnare bara sträcker sig över ett år.

Tjänsten finansieras med pengar från länsstyrelsen och hon hoppas på att det blir en förlänging.

Vad vill du åstadkomma?

– Jag vill se öppna vägar inom verksamheterna, och jag vill att kunskaperna ska komma ut till förskolor och skolor. Ingen anställd ska känna att de sitter ensamma i det här, det finns stöd för anställda – men även för de familjer som behöver det, säger hon.

Vad är hedersvåld och hedersförtryck?

Hedersvåld eller hedersförtryck betyder att människor, oftast unga kvinnor, begränsas och hindras att leva ett självvalt liv för att bevara familjens och släktens heder.

Detta kan ske på olika sätt – allt från begränsningar och kontroll av saker som klädval, vänner, fritid och rörelsefrihet, till livsviktiga beslut om utbildning, arbete, giftermål och även skilsmässa.

Hedersrelaterat våld och förtryck sker i första hand av nära omsorgspersoner. Det är oftast unga individer och mest flickor som drabbas, men även pojkar och män kan bli offer för hedersvåld. Speciellt utsatta grupper är hbtq-personer och personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext.

Källa. TRIS (tjejers rätt i samhället) https://www.tris.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.