Hon vårdar fattigas djur gratis på trottoaren

Publicerad

Veterinären Fanny Mauritzson har i sju år engagerat sig för utsatta djurägares hundar och katter. Hon vårdar dem gratis på en trottoar på Söder i Helsingborg.

– Vem är först?

Frågan är berättigad, för utanför RIA på Söder har flera hundägare och en kattägare samlats i väntan på Fanny Mauritzson som punktligt dyker upp i sin bil klockan tio.

– Vi har fått införa ett könummersystem så det inte blir någon konflikt, konstaterar hon medan alla hjälper till att bära ut hennes utrustning, djurfoder i olika säckar och påsar med koppel, halsband och annat som skänkts av en djurbutik.

Många saknar pengar

– Bara ett besök för att utreda en åkomma kan gå på flera hundra kronor, det är många som inte har råd ens med försäkringen, konstaterar Fanny Mauritzson.

Under den förmiddagen SVT följer hennes arbete träffar vi flera sjukpensionärer och arbetslösa som hört rykten om gratis veterinärvård. De beskriver hennes hjälp som ovärderlig.

Hör vad de säger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.