Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Andersson var första kvinnan i Sverige som tog flygcertifikat. Hon dog vid 24 års ålder, när hon skulle hoppa fallskärm i Askersund. Foto: Strövelstorps byalag

Hör om Elsa Anderssons sista brev innan tragiska olyckan

Publicerad

”Fortsättning följer” var orden flygpionjären Elsa Andersson avslutade sitt sista brev med innan hon tragiskt omkom i en fallskärmsolycka för exakt 100 år sedan. Sedan dess har hon legat begravd i sina hemtrakter i Strövelstorp, dit människor från hela världen vallfärdar.

– Det är ganska ironiskt, säger Peter Andersson när han läser det brev som Elsa Andersson skrev innan hon dog.

– Bara några timmar senare hoppade hon fallskärm utanför Askersund och dog när fallskärmen inte vecklades ut.

Sveriges första kvinna

Brevet, som var adresserat till Elsa Anderssons yngre syster i Strövelstorp, är ett av många dokument och bilder som har arkiverats av Strövelstorps byalag.

Peter Andersson var med och grundade byalaget för 25 år sedan. Han har varit ledande i arbetet med att bevara historien kring Sveriges första kvinna som tog flygcertifikat.

– Elsa Andersson satte Strövelstorp på kartan! Det har vi henne att tacka för. Allt hon åstadkom under sin korta livstid är beundransvärt, säger han.

Hör Peter Andersson läsa delar av brevet och berätta hur hon påverkat bygden i klippet ovan.

”Människor från världen över”

I Strövelstorps kyrkogård ligger Elsa Andersson begravd. Vägen till gravplatsen är tydligt skyltad från parkeringen, och skötseln av gravstenen tar Peter Andersson hand om. 

– Innan vi firade hennes 100-årsdag var den här platsen lite bortglömd. Men det första jag gjorde när jag fick vetskap om hennes historia var att rengöra denna plats. Och idag är det människor från världen över som kommer hit för att besöka hennes grav.

Pandemin ställer in firande

Om det inte vore för pandemin hade byalaget ställt till med utställning och minnesdag om flygpionjären. Peter Andersson menar att samma ironi som uttrycktes i hennes sista brev från 1922 ter sig 100 år senare.

– När man läser dokumenten från hennes gravsättning så påminns man om att en pandemi ägde rum även då, när hon dog. Fast då var det spanska sjukan. Men trots dessa pandemier lever hennes minne vidare, säger Peter Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer