Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årligen avvärjer polisen i Helsingborg cirka fem fall av situationer som var och en bedöms skulle kunna leda till en skolattack. Hör kommunpolisen Maria Zander berätta mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT Arkiv

Hot om skolattacker ökar – så jobbar polisen

Publicerad

En handfull i Helsingborg. Omkring 150 i hela landet. Allt fler hot om skolattacker har avslöjats det senaste året. I skolorna tränar lärarna för värsta scenariot: Det står en beväpnad person i korridoren.

De senaste fem åren har skolor i bland annat Bjuv, Landskrona och Höganäs tvingats skicka hem eleverna efter hot om mord och våld. I Eslöv knivhöggs en lärare och på Malmö Latinskola mördades två lärare med kniv och yxa.

Det är en situation som blir allt vanligare. Inte bara lokalt i Skåne utan i hela landet.

– Det senaste året har vi hanterat en handfull hot av olika slag mot skolor, säger kommunpolis Maria Zander.

De upptäcks på olika sätt; via sociala medier eller genom hur de agerar. Ibland slår en skola larm, ibland är det socialförvaltningen, ibland privatpersoner som oroas av ett hotfullt agerande. Polisen, inte minst Säpo, upptäcker också många fall.

Tar larmen på största allvar

Situationen känns igen av Marcus Hjelm som arbetar på CVE, Center mot våldsbejakande extremism, som är en del av Brottsförebyggande rådet.

CVE:s stödtelefon har gått varm det senaste året, runt 150 ärenden har rört skolan och misstanke om attacker.

– Vi tar de här larmen på största allvar och vårt råd är att inte nonchalera dem utan att prata med polisen och göra orosanmälningar, säger Marcus Hjelm.

Övning på skolorna

De anställda på skolorna i Helsingborg utbildas nu genom kommunens försorg i att hantera olika fysiska attacker mot skolan.

Vad gör man om det plötsligt står en beväpnad person i korridoren och hur sårbar är skolan sett ur ett säkerhetsperspektiv? Frågorna är en del av utbildningen.

– Det är ju viktigt att vi förbereder oss. Men jag känner också obehag över att vi alls behöver ha en sån utbildning i en så fin miljö som skolan, säger Lotta Hejdesten, rektor för Gustavslundsskolan i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.