Patienterna ska själva kunna ta enklare prover och de möter vårdpersonal först i ett mottagningsrum som har två dörrar. Foto: TT

Hot på vårdcentraler ska byggas bort

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal och patienter ska separeras på nya vårdcentraler i Skåne. Ett av syftena är att förebygga hot och våld.

En av fyra läkare har utsatts för hot och våld de senaste tolv månaderna, visar en undersökning som Läkarförbundet har gjort.

– Vi ser en ökad hotbild, särskilt det senaste året. Det är därför viktigt att vi koncentrerar oss på säkerhetsarbetet, säger Linda Strömbäck, fastighetschef på Region Skåne, som har utvecklat ett nytt vårdcentralskoncept.

Säkerheten på sjukhus

Dörr blir flyktväg för läkaren

Det går bland annat ut på att patienter och personal kommer att separeras på vårdcentralerna. När en patient kommer till sin vårdcentral kommer hen att anmäla sig via en surfplatta, för att sedan ta enklare prover på sig själv, till exempel blodtryck och blodprov via laser.

TV: Så ska de nya vårdcentralerna se ut

Vårdpersonal som arbetar i team analyserar provsvaren och den information som patienten lämnat. Därefter möts de i ett mottagningsrum. Rummet har två ingångar, där patienten tar en och personalen en. Blir situationen hotfull ska personalen enkelt kunna fly.

– Personalen kommer inte att träffa patienter i korridoren, utan det finns en patient- och en personaldel på vårdcentralen.

Ska ge trygghet och arbetsro

Värdar och eller en receptionist ska hjälpa de patienter som har svårt att hitta rätt.

Finns det inte risk att receptionisten blir hotad istället?

– Jo, men förhoppningen är att hotet ska upptäckas på ett tidigt stadium.

Finns det risk att patientkontakten minskar i och med det här?

– Läkaren kommer gå till patienten, istället för att patienten går till läkaren. Det ska ge personalen mer trygghet och bättre arbetsro.

Den här vårdcentralen blir först ut

Tanken är att nya vårdcentraler i Skåne ska byggas på det här sättet och först ut är den i Södra Sandby. Några vårdcentraler ska även renoveras efter konceptet. I oktober när det tas beslut om budgeten kommer det att bestämmas exakt vilka vårdcentraler det gäller och när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerheten på sjukhus

Mer i ämnet