Den här grönfläckiga paddan lever på Örby ängar utanför Helsingborg. Arten har inte funnits här på femtio år. Foto: Fredrik Bengtsson/Fanny Palm

Hotad padda tillbaka på Örby ängar

Uppdaterad
Publicerad

Den grönfläckiga paddan är ett av våra mest sällsynta groddjur. På Örby ängar utanför Helsingborg startade man för fem år sen ett projekt för att återetablera paddan och för två år sen började man se resultat.

Den grönfläckiga paddan fanns på Örby Ängar för 50 år sen men under senare delen av 1900-talet försvann den därifrån, precis som från stora delar av resten av landet.

– Det handlar om att vi bygger bort dammar, vi dikar ut landskapet, det handlar om miljögifter, säger Fredrik Bengtsson, ekolog i Helsingborgs stad.

Många vill äta upp dem

Nu finns det runt 2000 vuxna individer i Sverige, de flesta i kalkbrottet i Limhamn, Nordhamnen i Malmö och på Utö i Blekinge skärgård. För fem år sen startade Helsingborgs stad ett projekt för att få tillbaka den grönfläckiga paddan till Örby ängar.

TV: Se hela inslaget här

– Vi har fått hjälp av både Malmö och Landskrona med att flytta ägg från deras populationer. Här har vi försökt återskapa dammar och vi har en skötsel också som håller det öppet. Men det är inte helt enkelt eftersom det finns många som vill käka upp småpaddorna, säger Fredrik Bengtsson.

Kärleken spirar

För att skydda paddbebisarna från hungriga fåglar har nät satts upp över dammarna och man har nu börjat se att arbetet har gett resultat.

– För andra året i rad har vi lekande grönfläckig padda. Både hane och hona har lekt i dammen och lagt ägg så det är fantastiskt efter 50 år, säger Fredrik Bengtsson.

Grönfläckig padda (Bufotes viridis)

Den grönfläckiga paddan finns från norra Afrika till Södra Sverige och österut till centrala Asien. Den kan bli upp till tio centimeter och känns igen på att dne är ljus med gröna fält. Den finns oftast i torra områden och ofta vid kusten. Vanligtvis är den aktiv på natten och födan består av insekter.

I Sverige är den grönfläckiga paddan mycket sällsynt och klassades tidigare som akut hotad. Genom åtgärdsprogram från Naturvårdsverket klassas den sen 2015 som sårbar.

Nu finns den bara på ett par platser i Skåne, Blekinge och Småland.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.