Foto: SVT/TT

Hovrätten: Pontus Pålsson (M) skyldig till grundlagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställde i dag tingsrättens dom mot Pontus Pålsson, gruppledare för Moderaterna i Åstorp, för grundlagsbrott.

Pontus Pålsson (M) dömdes i januari i Helsingborgs tingsrätt för brott mot efterforskningsförbudet, som är en del av yttrandefrihetsgrundlagen. Han överklagade domen, bland annat med hänvisning till att tingsrättens nämndemän ska ha varit jäviga.

I dag föll hovrättsdomen – som fastställer tingsrättens dom på alla punkter, men sänker bötesbeloppet med anledning av Pålssons ekonomiska situation.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Döms till dagsböter och skadestånd

Han dömdes till dagsböter för att ha efterforskat vilka källor som pratat med SVT i ett reportage om honom. Att som kommunföreträdare efterforska vilka anställda som pratat med media är förbjudet, eftersom anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att behöva oroa sig för repressalier.

Tingsrätten menade att han gjorde sig skyldig till just detta när han frågade en kommunal tjänsteman i mejl och en annan per telefon om de pratat med SVT:s reporter Ylva Esping. Hovrätten gör alltså samma bedömning.

Unik dom

Men Pontus Pålsson, som då var andre vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att han som politiker inte är en representant för kommunen. Men både tingsrätten och hovrätten har nu sagt sitt.

Domen är unik i det avseendet att det är första gången en högt uppsatt politiker snarare än kommuntjänsteman döms för brott mot efterforskningsförbudet.

– På det sättet är domen intressant och har betydelse för de kommunanställda runtom i landet, så att de vet vilken lojalitet som gäller, säger åklagare Bo Birgersson som välkomnar domen som principiellt viktig.

Moderaterna: ”Besvärande”

Lars Ingvar Ljungman är förbundsordförande för Moderaterna Skåne:

– Det är så klart besvärande att en moderat politiker döms för ett brott av det här slaget. Såvitt jag vet är det första gången.

– Vi är lite osäkra på praxis. Både de lokala kollegorna och vi på regional nivå får sätta oss ned och diskutera vad som ska hända. Jag ska ta upp frågan på nästa förbundsstyrelsemöte, som är i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet