Nya covidregler: Hundratals gränsresenärer har stoppats i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Minst 700 personer har avvisats från svenska gränsen i Skåne, efter drygt ett dygn med nya testreglerna. Gränspolischefen: Många har inte fattat vad som gäller med de nya covid-restriktionerna.

– Vi skulle träffat våra barnbarn, men fick ta farväl och återvända till flygplatsen, säger Melody Bodily från USA vars resa till Sverige tog stopp på Hyllie station.

I klippet hör du drabbade paret Dirk och Melody Bodily som åkt hela vägen från USA men blev avvisade på Hyllie tågstation.

I Helsingborg har 100 utländska resenärer tvingats vända och ta färjan tillbaka till Danmark. Vid bron i Malmö och tågen i Hyllie handlar det om 500 avvisningar, i Trelleborg och Ystad om ett fåtal resenärer.

Och antalet avvisade ökar: några timmar senare hade 700 personer fått återvända till Danmark.

Kräver mer resurser

Gränspolisen har fått förstärkningar för att klara den ökade arbetsinsatsen – både bilresenärer och tågresenärer måste kontrolleras och kunna visa upp ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt.

– Det handlar om 30 procent, personal som polisdistrikten i Skåne fått skjuta till, säger gränspolischef Mats Berggren.

”Har gått för fort”

Mats Berggren är kritisk mot tempot i myndigheternas restriktioner.

– Det har gått alldeles för fort. Först kommer det beslut om vaccinationspass och sedan, inom en vecka, skärps restriktionerna yterligare. Det hade varit lättare för oss om restriktionerna hade varit strängare direkt, säger han.

Han berättar att många resenärer inte känt till de nya reglerna.

– Det är inte lätt för utländska medborgare att hänga med när kraven ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.