SVT bad er läsare att dela med er av era tankar kring att bygga i klassisk eller modern stil. Foto: Gustaf Wallinder / SVT

Chatt: Hus i klassisk eller modern stil – vad tycker du?

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i flera städer i landet vill nu att se fler nybyggen i klassisk stil, bland annat i Helsingborg, Malmö och Göteborg. Vad tycker du man ska satsa på när det byggs nytt – klassisk eller modern stil på byggnader?

Dela gärna med dig av dina tankar här nedan. Chatten håller på till klockan 13.
 

Hus i klassiskt eller modern stil – vad tycker du?

Pinnat inlägg

Hur vill du att framtida husbyggen ska se ut? Flådiga och moderna? Eller klassiska och stilfulla?

De senaste årens nyproduktion av bostäder har handlat om höga hus och hus med modern arkitektur.

Men nu vill de styrande i Helsingborg se nybyggen i klassisk stil. Frågan har också väckts i Malmö.

Enligt en undersökning av Kulturnyheterna/Novus svarar 44 procent att de i hög utsträckning hade velat se mer klassisk stil på nybyggnationer.

Vad tycker du? Och vad är egentligen klassisk stil??
Häng gärna med i vår chatt här!

Nu behöver vi avsluta chatten här. Tack för ert engagemang och alla kommentarer!

Kattälskaren • Fint sagt John Möller ja asså bara små detaljer kan göra de nya husen charmigare

R • Skyskrapor och modern arkitektur i avgränsade områden dedikerade för just det moderna ser jag gärna i våra städer, men det har blivit för mycket nu, det tränger undan det gamla fina och raderar vår historia då det tar över allt för mycket.

Mats • Hur definieras klassisk stil? Det är väl olika för alla. Men om ingen utveckling sker av hur vi bygger så hade vi alla fortfarande bott i grottor.

Mo • Det viktigaste för mig är att det är hus som människor kan bo i - nu och i framtiden. Rörelsehindrade personer måste kunna komma fram på ett tryggt och bekvämt sätt. Utseende kommer sist, men jag gillar hus med färgglad puts på utsidan och som har vackra lister runt fönster och dörrar

Anna K • Lite moderna hus och skyskrapor i en dedikerad del av staden där man bygger nytt är helt ok, då kan jag ju bara välja att ej flytta dit, men inte där det redan står fina gamla hus.

Louise • I förorterna och utkanterna av städerna föredra jag modern, bekväm bebyggelse men i stadskärnan är det trevligast med äldre, klassiska hus.

Nisse • Modernt ut med det gamla å in med det nya.
Ungdomen ska bestämma sin egen framtid

Elly • Jag föredrar klassisk stil dvs som runt förra sekelskiftet. De nya lådhusen i Malmö är fula.

Anders T • Jag trivs bäst när bebyggelsen är "vänlig mot människor". Husen ska vara max 5 våningar och byggnaderna i olika höjd. Arkitekturen ska vara klassiskt inspirerad från olika eror. Mellan hus o gata ska det finnas rabatter, buskar o träd. Gärna inslag av städsegröna växter. Buskar, träd o grönska är hälsobringande, ger svalka vid hetta och dämpar blåst så att köld känns mindre.
"Moderna" höga lådor i betong, glas och plåt med hårdgjorda ytor kring mår jag dåligt av. Ju högre byggnaderna är desto sämre upplever jag "modern" arkitektur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.