Pontus Pålsson (sist i kön) är på väg in till rättegången. Foto: Jessika Jellbom

I dag bryter Pålsson tystnaden i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Åstorpspolitikern Pontus Pålsson (M) är nu på plats i tingsrätten och nekar till anklagelserna mot honom.

Enligt försvarsadvokaten tillbakavisar han konsekvent att han har brutit mot efterforskningsförbudet.

– Ett mynt har två sidor, säger Pålssons advokat.

Pålsson har själv inte velat kommentera åtalet för SVT. Nu kommer han att få berätta sin version i rätten.

Det hör till ovanligheterna att en svensk förtroendevald politiker står inför rätta för brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet, som bland annat förbjuder en offentlig arbetsgivare att försöka ta reda på om en anställd lämnat uppgifter till media.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Anklagades för att ha kränkt anställda

”Har du blivit intervjuad av reporter från SVT kring anklagelser mot mig?”, skrev Pontus Pålsson i ett mejl till en tjänsteman i Åstorp.

Han skrev det efter ett inslag i SVT förra hösten om hur hans beteende gentemot kommunens tjänstemän blivit ett arbetsmiljöproblem. Pålsson anklagades för att i flera år ha uppvaktat tjänstemän för att utöva påtryckningar och kritisera olika beslut. 

– De upplevde att de blivit kränkta, de hade en obehaglig känsla av att det var hot. Det var mejl, telefonsamtal och till och med tjänstemän som fick påhälsningar på rummet. Det kändes väldigt obehagligt när det kom så nära, berättade Lena Karolidou, lokal ordförande i tjänstemännens fackförbund Vision

Pågår i två dagar

Men rättegången handlar alltså inte om huruvida Pålsson trakasserat någon eller ej utan om att han genom sitt mejl försökt spåra uppgiftslämnare. Pålsson har medgivit att han skickade mejlet men hävdar att han gjorde det som privatperson, inte som politiker.

Justitiekanslen, som väckt åtalet, anser dock att Pontus Pålsson är ”myndighetsföreträdare för kommunen” eftersom han sitter i kommunstyrelsen.

Pontus Pålsson har hittills inte velat låta sig intervjuas om åtalet utan har istället förklarat att han tänker utveckla sin inställning inför sittande rätt.

Rättegången i Helsingborgs tingsrätt pågår under två dagar, måndag och fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet