I dag kommer domen efter planstormningen på Olympia

Publicerad

Helsingborgs tingsrätt avgör nu frågan om polisens identifiering av personerna som stormade Olympia den 20 november i fjol stämmer och i så fall vilket straff de ska få.

Polisen hade inledningsvis lyckats identifiera ett tjugotal misstänkta personer i de nu välkända skandalscenerna på Olympia men det är bara tolv av männen som står åtalade.

Åtalspunkterna är flera; det handlar om brott mot ordningslagen för de som sprungit in på plan och tänt bengaler. Två personer åtalas också för försök till misshandel mot både en kvinnlig publikvärd och Jordan Larsson.

Huliganattacken på Olympia

SE MER: Här stormar publiken planen – attackerar Jordan Larsson

Det handlar om den stol som kastas mot Jordan Larsson när supportrarna stormar in på plan. Samtidigt kastar en annan person ett reklamstöd i metall mot en publikvärd.

Alla de åtalade är män mellan 18-34 år.

LÄS MER: Här är de utpekade männen

Övervakningsbilder avgörande bevis i rätten

Flera av de åtalade männen nekar till att de var nere på planen eller att de var på matchen överhuvud taget och menar att det inte alls är de som syns på bilderna vilket åklagaren då hävdar.

LÄS MER: Jordan Larsson: ”Jag var aldrig rädd”

De flesta av männen var maskerade, men åklagaren jämför med bilder tagna innan planstormningen då de inte har sina masker på och jämför bland annat med deras övriga klädsel.

– Det är ju många av männen som maskerar sig och det har ju ett syfte att undkomma identifiering. Men det är gjort ett digert arbete med att plocka fram saker och sekvenser i filmerna. Det är vår bevisning, sa kammaråklagare Kerstin Eriksson under den första rättegångsdagen.

Några män har erkänt att de tagit sig in på planen men menar att brottet inte ska ses om allvarligt. Några hävdar att de tog sig ut på planen för att lugna stämningen.

SE MER: Här springer huliganerna ner på planen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet