Foto: Björn Lindgren/TT

Vallåkradomen faller i hovrätten

Publicerad

Nödvärn eller inte? Det är frågan hovrätten har att ta ställning till. I dag faller domen där en 69-årig man står inför rätta efter att ha avlossat skotten i Vallåkra den 14:e oktober 2015 som fick två unga män att mista livet.

Rättsfallet har fått riksspridning och det mediala trycket har varit stort. I dag kan rättsprocessen kring ”Vallåkraskotten” komma till ett avgörande i och med hovrättens dom.

Allt startade vid 23-tiden sent på kvällen den 14:e oktober 2015 då två unga män, bröder, tog sig till det lilla samhället Vallåkra cirka en mil sydöst om Helsingborg. Bröderna var maskerade och beväpnade med kökskniv och metallrör och målet var 69-åringens hem.

Bildtext: Väskorna som bröderna hade på sig påvägt till Vallåkra har aldrig återfunnits av polis. Foto: ur polisens förundersökning

Enligt 69-åringen ska bröderna ha skrikit något i stil med: ”Vi ska slå dig din jävel”. Han uppfattade det som att männen, 21 och 24 år gamla, försökte ta sig in i hans hus. Bröderna kände 69-åringen då han tidigare haft en relation med deras mamma och 69-åringen ska ha varit rädd för dem.

Natten den 14:e oktober står de alltså utanför mannens villa, allt slutar med att han skjuter bröderna med sitt hagelgevär genom en fönsterruta i dörren. Mannen ringde själv SOS och har erkänt att han sköt men hävdar att det handlade om nödvärn, att han var rädd för sitt liv.

Åklagarna menar att bröderna ”inte haft en chans” eftersom att mannen inte gav sig till känna innan skotten avlossades.

Försvaret menar att 68-åringens sjukdom har påverkat hans fysiska och psykiska förmåga att handla och att den tid han hade på sig att agera var väldigt kort, han saknade andra alternativ att freda sig.

Fyra års fängelse för dråp

Åklagarna yrkade på femton års fängelse för två mord i tingsrätten. Istället dömdes mannen till fyra års fängelse för dråp. Både hans advokat och åklagarna överklagade detta.

Försvaret yrkar på att åtalet ska ogillas i sin helhet och att skadeståndet till de döda brödernas föräldrar på 100.000 kronor ska undanröjas. Åklagarna yrkar på nio års fängelse för dråp. Domen meddelas klockan 11. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet