Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uttalandena gjordes sommaren 2017 då Israel hade begränsat möjligheten att komma till al Aqsa-moskén i Jerusalem Foto: TT/Arkiv

Imam åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En imam vid en moské i Helsingborg kallade under en manifestation judar för avkommor till apor och svin. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Imamen Samir el Rifai är knuten till en moské i Helsingborg. Sommaren 2017 talade han vid en manifestation på Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Israel hade då begränsat möjligheten att komma till al Aqsa-moskén i Jerusalem och stämningen på torget i Helsingborg var upprörd.

Under sitt tal kallade imamen judar för apornas och svinens avkommor. Uttalandet polisanmäldes bland annat av judiska församlingen i Helsingborg.

Åtalas för hets mot folkgrupp

Nu kommer det rättsliga efterspelet. Kammaråklagare Per-Axel Rosén-Beck väckte idag åtal mot imamen som misstänks för hets mot folkgrupp.

Imamen medger att han använde de orden men förnekar brott. I en intervju med SVT Nyheter Helsingborg efter talet sa Samir el Rifai så här:

– Det jag sa var riktat mot staten Israel, inte mot judendomen.

Han beklagade också sitt språkbruk.

Vi har förgäves sökt imamen för en kommentar till åtalet.

I videon ovan kan du se kammaråklagare Per-Axel Rosén-Beck förklara varför han väcker åtal.

Åtal för hets mot folkgrupp

Visa

De senaste två åren har totalt 18 åtal där brottsmisstanken var hets mot folkgrupp hanterats vid Helsingborgs åklagarkammare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer