Avgående stadsdirektören Christian Alexandersson och Torkild Strandberg (L). Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Inga fler Tesla-bilar till kommande kommundirektörer

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stod avgående stadsdirektörens, Christian Alexanderssons, tjänstebil i rampljuset – en Tesla i miljonklassen. Nu blir det inga nya lyxbilar till chefer i Landskrona stad.

– Vi har stängt den dörren, säger Torkild Strandberg (L).

Den 8 oktober fick Christian Alexandersson lämna sin tjänst som stadsdirektör.

Han ska dock fortsätta arbeta i kommunen, men i en ”fri roll”. Det innebär att han ska jobba för nyetableringar av företag och Europaspåret, Landskronas vision om att få en tågtunnel mellan Landskrona och Köpenhamn.

Har kvar förmåner

I augusti förra året berättade HD/Landskronaposten att stadsdirektören hade en Tesla X som tjänstebil, en bil i miljonklassen.

Nu står det klart att Alexandersson får behålla sin månadslön på 131 000 kronor i månaden under de kommande två åren – och får ha kvar Teslan under samma period.

– Alexandersson har kvar bilen så länge leasingavtalet gäller, det löper till våren 2022. Om han väljer att ta ett sidouppdrag, då kommer han inte att ha kvar bilen, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Ny stadsdirektör utan tjänstebil

Den nytillträdde stadsdirektören i Landskrona, Carina Leffler, har dock ingen tjänstebil i sitt anställningsvillkor. Hennes lön är också lägre: 125 000 kronor i månaden.

– Staden kommer från och med nu att ha en policy där man inte har en tjänstebil. Vi stänger nu den dörren, säger Torkild Strandberg.

Gäller det specifikt för stadsdirektörer eller alla chefer?

– Vi har aldrig, före Christian Alexanderssons tid, haft tjänstebil som en löneförmån för chefer. Men när han anställdes så kom han från näringslivet där han hade tjänstebil och ville fortsätta ha det.

Hänvisar frågor till Strandberg

Christian Alexandersson hänvisar alla frågor kring sin anställning till Torkild Strandberg. Men han säger att han är stolt över det han gjort som stadsdirektör i Landskrona.

– Nu kommer jag att jobba för att försöka få in Europaspåret i de kommande nationella och regionala planerna, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer