Höghastighetståg som trafikerar sträckan Bejing-Shanghai, Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne. Foto: AP / Pressbild Miljöpartiet

Besked idag: ett steg närmre skånska snabbtåg

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick regeringen ut med att man nått en överenskommelse gällande höghastighetstågen. Enligt planen så kommer passagerare i Skåne kunna kliva på tågen i Lund, Hässleholm och Malmö.c

– Det är ett väldigt glädjande besked att regeringen är tydlig i frågan. I Region Skåne har vi arbetat hårt för det här och nu öppnar man för en blocköverskridande överenskommelse som kommer leda till att vi i Skåne kan nå Stockholm på bara ett par timmar, säger Mätta Ivarsson (MP) som är ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.

Stationer i Lund, Hässleholm och Malmö

Enligt planen kommer stationerna i Skåne vara i Lund, Hässleholm och Malmö och spåren ska bli fyra till antalet. Mätta Ivarsson (MP) säger att höghastighetsspåren, som visserligen planeras vara klara först 2045, ska minska tågförseningar.

Helsingborg

– Nästa generations Öresundståg kommer gå på de snabba banorna vilket gör att vi kommer få mer utrymme på de gamla banorna till godståg bland annat. Det kommer göra att tågschemat inte blir så pressat.

Nu hoppas Mätta Ivarsson att regeringen kommer lägga ett konkret budgetförslag innan valet om hur höghastighetsbanan ska bekostas. Därefter kommer Region Skåne med henne i spetsen att lägga förslag om att utöka Skånebanan så att fler orter i Skåne kan dra nytta av de nya spåren.

Vill bygga ut mellan Kristianstad och Helsingborg

– Vi i Skåne vet bäst hur vi vill bygga här. Vi vill att Skånebanan mellan Kristianstad och Helsingborg ska docka på stambanan i Hässleholm och därmed även höghastighetstågen, säger hon.

Den nationella planen kring höghastighetsbanan kommer redan i maj men att hoppas på att finansieringsbiten ska vara klar innan dess är lite väl optimistiskt, menar Mätta Ivarsson.

– I och med att höghastighetstågen nu kommer på agendan så kommer även frågan kring att bygga ut nätverket i Skåne att bli aktualiserad men resurser måste avsättas till infrastrukturen, säger hon och fortsätter otåligt:

– Sånt här tar tid. Upphandlingar tar lång tid och budgetar tar tid att lägga. Det är viktigt att politikerna tar sitt ansvar så att vi kan sätta igång nu.

HÖGHASTIGHETSTÅG I SVERIGE

Frågan om höghastighetståg har diskuterats politskt i flera år.

Alliansregeringen lanserade förslaget om en ny höghastighetsjärnväg men partierna inom alliansen har inte varit överens om den nuvarande regeringens planer. Moderaterna och Liberalerna säger nej till projektet medan Centerpartiet och Kristdemokraterna har en mer positiv inställning.

Sverigeförhandlingen heter den kommitté som sedan 2014 har haft regeringens uppdrag att förhandla fram förutsättningarna för höghastighetståg mellan de tre storstäderna. De kom i sitt förslag fram till att man bör bygga höghastighetsjärnväg för tåg som kan köra 320 kilometer i timmen och att utbyggnaden bör vara klar cirka år 2035.

Tågtider i dag:

Stochholm-Göteborg 03:09

Stockholm-Malmö 04:29

Med tåg i 320 km/h:

Stockholm-Göteborg 02:00

Stockholm-Malmö 02:28

Med tåg i 250 km/h:

Stockholm-Göteborg 02:00

Stockholm-Malmö 02:47

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet