Foto: Privat/SVT

Sprängmedelsexpert: ”Ingen liten laddning”

Uppdaterad
Publicerad

Sprängmedelsexperten Bo Janzons teori tror att det var en sprängladdning på fem till tio kilo eller mer som exploderade i entrén till Helsingborgs polishus. Han menar att skadorna på byggnaden skulle kunna göras med vanliga civila sprängämnen som används vid byggen.

Bo Janzon är sprängmedelsexpert och har tidigare jobbat som avdelningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Efter att ha sett bilder på den sprängda entrén till polishuset är hans bedömning att det kan röra sig om en laddning på åtminstone uppemot 5 kilo eller mer.

– Jag har inte tittat på dimensioner och sådant men i och med att entrén försvann så var det en någorlunda kraftfull laddning.

Han tror dock inte att det rör sig om något egentillverkat av sprängämne.

– Att sätta igång och tillverka sprängmedel för en sådan här laddning är inte värt besväret skulle jag tro.

I stället gissar han att det rör sig om den typ av sprängmedel som används vid byggen och som kan ha stulits.

– Det finns ju regler om att det ska förvaras stöldsäkert men det finns ju säkert ställen där det slarvas med det.

En annan möjlighet är att det kan röra sig om sprängmedel som förvärvats på annat sätt.

Enligt Henric Östmark, nuvarande forskningschef på FOI, brukar det inte brukar vara några större problem för den som vill att få tag på det som behövs för en kraftigare sprängning.

– I dag är det på tok för lätt att få tag på effektiva sprängmedel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.