Ingrid Carlqvist och Maria Celander driver tillsammans en hemsida där de publicerar artiklar, insändare och krönikor. Foto: Caroline Larsson / SVT

Ingrid Carlqvist och Maria Celander inför rätta för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Idag ställdes journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt, åtalade för hets mot folkgrupp. Detta efter att de publicerat en text på sin hemsida som enligt åklagaren uttrycker missaktning mot muslimer.

Journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander driver en hemsida där de publicerar artiklar, insändare och krönikor. Ingrid Carlqvist är känd för att bland annat ha varit med och startat den antimuslimska organisationen Tryckfrihetssällskapet 2012.

I juli förra året publicerades en text som Ingrid Carlqvist själv kallar en insändare, skriven av en person som uppger sig vara kroniskt sjuk och beroende av mediciner.

I texten spekulerar skribenten om hur apoteksanställda med muslimsk tro kan tänkas prioritera andra muslimer för att få mediciner i händelse av en hypotetisk samhällskollaps, med slutsatsen att personer som inte är muslimer riskerar stå utan medicin.

I artikeln problematiseras avregleringen av apoteksmonopolet som beskrivs som “en del av agendan att förvandla Sverige till en shariastat”. 

Redan dagen efter att texten publicerades polisanmäldes den och på måndagen stod Ingrid Carlqvist och Maria Celander inför rätta i Helsingborgs tingsrätt åtalade för hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren har texten uttryckt missaktning mot muslimer som folkgrupp och fått stor spridning.  

De åtalade menar istället att texten faller inom yttrandefriheten.

Hör förklaringen i klippen ovan.

Väckte debatt

Exakt hur många som läst texten framgick inte under rättegången men den har fått 69 stycken kommentarer, både av personer som håller med skribenten och som inte gör det. 

Åklagaren läste upp några kommentarer för att visa att texten fått spridning, vilket är ett krav i lagtexten för att någon ska kunna dömas för hets mot folkgrupp. Försvarsadvokaterna menade istället att det faktum att det förekommer kommentarer från både för- och emot-sidan visar på att ett av textens syften är att främja debatten.  

Åklagarsidan vill inte lämna några kommentarer om ärendet innan domen meddelats. Detta sker den 16 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.