I flera år har dörren låsts om en boende som bedömts utgöra en risk för andra på boendet. Så får det inte gå till, enligt förvaltningen. Foto: TT

Förvaltningen: Fel att låsa in person för att skydda andra på LSS-boende

Publicerad

En boende har vid vissa tillfällen, under flera års tid, låsts in i sin lägenhet på ett LSS-boende i Helsingborg. Syftet har varit att skydda medboenden. Men så får personalen inte agera. Vård- och omsorgsförvaltningen anmäler nu händelsen till IVO.

När andra boenden befunnit sig i gemensamma utrymmen på LSS-boendet har medarbetare låst lägenhetsdörren om sig och den boende, som bedömts utgöra en risk för sina grannar.

Så har skett under flera års tid.

– Syftet med åtgärden har varit att skydda den boende och medboende, säger Marie Strömberg, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

Får låsa in i nödfall

Nu har förvaltningen, som sedan en tid tillbaka undersöker hur skyddsåtgärder används inom enheten, kommit fram till att man ser allvarligt på händelsen.

– Ibland hamnar vi i nödvärnssituationer då inlåsning kan vara nödvändigt. Men man får inte slentrianmässigt arbeta på det sättet. Dessutom krävs den boendes samtycke, säger Marie Strömberg.

Hur ska de andra på boendet skyddas nu?

– Vi försöker titta på andra arbetssätt för att undvika inlåsning, exempelvis genom att hitta aktiviteter för att stimulera den boende. Samtidigt måste vi arbeta så att andra inte utsätts, säger Marie Strömberg.

Kan inte själv öppna dörren

Av utredningen framgår att den boende inte själv kan öppna en låst dörr på grund av sin funktionsnedsättning. Den boende har på olika sätt visat att hen velat ta sig ut när dörren varit låst.

Nu har förvaltningen anmält händelsen enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Skyldighet att anmäla

Personer som arbetar inom socialtjänst, verksamheter som ger stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och vid Statens institutionsstyrelse (SiS) är enligt lag skyldiga att rapportera om missförhållanden och ”påtagliga” risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

Den som bedriver verksamheten måste i sin tur utreda, avhjälpa eller undanröja det inrapporterade missförhållandet eller den påtagliga risken för missförhållande.

Om missförhållandet eller risken för missförhållande är allvarligt ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Källa: Socialstyrelsen, Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.