Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi vill gärna att de lånar böcker när de ändå lånar sportbiljetter, säger Emelie Ljungdahl, bibliotekarie i Ängelholm. Se i klippet om samarbetet med de lokala idrottsföreningarna för att öka läsningen. Foto: Klara Åkesson/SVT

Ishockey, volleyboll och innebandy ska locka barn till biblioteket i Ängelholm

Publicerad

För att locka fler ungdomar och barn till biblioteken i Ängelholm har kommunen inlett samarbete med idrottsföreningar och Stadsbiblioteket. Nu kan barn och unga ”låna” biljetter till olika idrottsevenemang i kommunen.

– Vår förhoppning är att de kanske lånar en bok på vägen, säger bibliotekarie Emelie Ljungdahl.

Idéen växte fram efter att andra kommuner haft liknande koncept och responsen på intiativet har varit positiv.

– Det var många som var positiva till förslaget när vi lade fram det i höstas, sen gick det rätt snabbt, säger Alexandra Brandt, fritidsutvecklare på kommunen.

Från och med i måndags kan nu barn och unga gå till biblioteken i Ängeholm och ”låna” biljetter till utvalda volleyboll-, innebandy- och ishockeymatcher i kommunen. Barnen måste själva gå och hämta ut de fysiska biljetterna.

Vill få fler att börja läsa

– Det går självklart bra att komma i sällskap med en vuxen, men vi vill att just barn och unga som annars kanske inte kommer hit får upp ögonen för biblioteken och kanske lånar en bok, säger Emelie Lungdahl.

Tror du detta projektet kommer att göra så att fler börjar läsa och låna böcker?

– Det är klart att det hade varit en härlig bonus om fler unga började läsa, men framförallt vill vi öppna upp verksamheten för unga och locka hit en ny målgrupp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.