Ismael betalade 8.000 för att se ett ruckel

Uppdaterad
Publicerad

Huset de skulle få titta på var i så dåligt skick att de inte ville bo där – men när de tackade nej fick de inte tillbaka pengarna de betalat i förskott för att få titta på bostaden. ”Ismael” och hans familj blev blåsta av en svartmäklare.

I samband med vår satsning #bostadsökes har vi på SVT Nyheter kommit i kontakt med flera personer som vittnar om hur de råkat illa ut när de gett sig in på svartmarknaden.

En av dem är ”Ismael” från Syrien. Han fick höra att om han ville ha förstahandskontakt skulle han betala 40.000 kronor för ett hus, som han och familjen fick titta på sent en kväll. Den enda belysning som fanns var svartmäklarens mobiltelefonlampa.

– Vi körde på grusvägar och när vi kom fram tog han fram sin mobiltelefon och lyste upp. Vi gick in i huset och såg att det var stora hål där det förmodligen bodde råttor och det luktade illa. Vi ville inte ha huset, berättar ”Ismael”, som vill vara anonym.

Blev av med pengarna

Han förklarade för mäklaren att han och familjen inte kan bo i ett sådant hus.

– Jag fick inte tillbaka mina 8.000 kronor, svartmäklaren sa att det var en förskottavgift, säger ”Ismael”.

Han känner sig grundlurad och varnar andra för svartmäklare som utnyttjar de bostadslösas situation. ”Ismael” berättar att det är lätt att få kontakt med bostadsförmedlare i Helsingborg.

”Priset beror på hur stor lägenhet du behöver”

Handeln med svartkontrakt har ökat under de senaste fyra-fem åren, enligt Boverket. Mycket beror på den stora tillströmningen av nyinflyttade i landet – tillsammans med den akuta bristen på bostäder.

När SVT Nyheters reporter går till Gustav Adolfs torg i Helsingborg och frågar om någon vet hur han ska få tag på en lägenhet tar det inte många minuter innan han får kontakt med två personer som vet vart han ska vända sig för att få en bostad och ungefär vad det kommer att kosta.

– Det kostar 2. 000 om du vill ha en plats i en lägenhet. Om du vill ha en egen lägenhet blir det dyrare. Priset beror på hur stor lägenhet du behöver, säger en av männen på torget och lämnar över ett telefonnummer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet