”Ismael” blev tvångsomhändertagen när han var 14 år. Han menar att socialtjänstens insatser inte hjälpt honom, utan snarare tvärtom. Foto: Johanna Jönsson

”Ismael” tvångsvårdades – men vändpunkten kom i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Som barn placeras han på tio olika anstalter och otaliga insatser sätts in för att få honom på rätt bana – men inget hjälper. Först när ”Ismael” hamnar i häkte skärper han till sig.

”Ismael” – som egentligen heter någonting annat – är en av de 48 ungdomar som vi har kartlagt. I dag är han 21 år gammal, har ett heltidsjobb och planerar att gifta sig. Men vägen dit har varit lång.

Tvångsomhändertagandet när han var 14 år gammal var början på en flera års lång karusell med drogmissbruk, rymningar, nya brott och nya placeringar.

Helsingborg

Han menar att socialtjänstens insatser inte hjälpte honom utan snarare tvärtom. Det var först när han hamnade i häkte för ett rån han begick 2016 som vändpunkten kom.

Hör hans historia i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet