Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs stad hissade Israels flagga under ett besök av Israels ambassadör. ”Detta är inte kopplat till de fruktansvärda händelserna i Israel och Palestina”, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M) i ett mail till SVT. Foto: Simon Melin/SVT

Israels flagga hissad utanför rådhuset i Helsingborg – möttes av Palestinademonstration

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens samlades ett hundratal demonstranter utanför Rådhuset i Helsingborg. Detta mot att kommunen hissat den israeliska flaggan på Stortorget. Men flaggningen var inget ställningstagande utan berodde på ett besök av Israels ambassadör.

Ett hundratal demonstranter samlades under torsdagseftermiddagen vid Magnus Stenbocksstatyn på Stortorget i Helsingborg. Detta i protest mot att Helsingborgs kommun valt att hissa den israeliska flaggan på samma plats.

– Folk har känslor. Det finns många som har förlorat sina barn i Gaza och när man hissar Israels flagga betyder det att de skiter i vad folk tänker, de skiter i vad folk känner, säger demonstranten Aladdin.

Israels ambassadör på besök

Styret i kommunen menar att flaggningen följer de rutiner och föreskrifter som är beslutade och i ett mejl till SVT skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M):

”Helsingborgs stad under dagen har haft besök av Israels ambassadör i Sverige, som befinner sig i nordvästra Skåne för olika åtaganden. Besöket har varit inplanerat sedan tidigare och besökets fokus har varit klimat och näringslivsfrågor.”

Flaggan halades

Under demonstrationen halades flaggen men det hade inget med demonstrationen att göra, det menar styret i Helsingborg.

– Flaggan togs ned för att ambassadörens besök i Helsingborg stad är avslutat, säger Hugo Abrahamsson politik sekreterare för Moderaterna.

Kort därefter lämnade demonstranterna platsen.

– Vi är jätteglada, vi går hem nu, säger Muhammed i samband med när demonstrationen rörde sig från platsen.

Saknade tillstånd

Enligt polisen saknade torsdagens demonstration tillstånd.

– Det innebär att man bryter mot ordningslagen och i samband med det så upprättas en anmälan. Vi får utreda om det finns någon som ligger bakom demonstrationen. Man ska också veta att det är grundlagsskyddat att uttrycka sina opinionsyttringar, säger Christian Magnusson tf. bitr polischef i Helsingborg.

Det betyder att polisen inte upplöser en allmän sammankomst som saknar tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.