Bilal Alsufraji bor i det skandalomsusade huset. Foto: SVT

”Jag sover hellre med råttorna än på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de trettio personer som bor i huset på Hövitsmansgatan är flyktingar från Syrien. Domen i högsta förvaltningsdomstolen som förbjuder fastighetsägaren att hyra ut rummen kan göra dem hemlösa.

Bilal Alsufraji kom till Sverige för två år sedan från Syrien och han är en av de trettio personer som bor i huset på Hövitsmansgatan.  Han har bott här i ett halvår och betalar 5000 kronor i månaden för sitt rum.

– Jag hör råttorna krafsa på natten och jag blir rädd, men jag har ingen lösning. Att sova bland råttorna är bättre än att sova på gatan, säger Bilal Alsufraji.

Råtthuset i Helsingborg

Väljer att blunda

Det har varit många turer kring huset på Hövitsmansgatan. I maj 2015 rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om överfulla sopkärl och råttor som sprang runt huset. Och enligt Bilal Alsufraji är det fortfarande problem med råttor.

– Men jag väljer att blunda, vad ska jag annars göra, säger han.

Elen ska stängas av

När SVT Nyheter Helsingborg är på besök möts vi av en lapp på dörren där det står att elen till fastigheten kommer stängas av den tjugoförsta februari på grund av obetalda avgifter.

– Jag hör av mig om lägenheter och rum i Helsingborg varje dag, säger Bilal Alsufraji. Men de kräver fast jobb och två månaders deposition och vi har inga jobb. Jag börjar fundera på om jag måste lämna Sverige och Helsingborg. Vad ska jag göra när det inte finns hjälp att få?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet