Det här har hänt i fallet med skjutna joggaren utanför Klippan. Foto: SVT/TT

Sköts under joggingtur – uppmärksammat fall i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Helsingborgs tingsrätts dom mot den jägare som sköt joggande Olle Rosdahl utanför Klippan. Jägaren friades från mordförsök – men dömdes i stället för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott.

Åklagaren ville att jägaren skulle dömas för mordförsök men ansåg själv att det var osannolikt.

Åklagaren yrkade på 12 års fängelse för mordförsök men vid rättegångens slut släppte rätten den tidigare häktade jägaren på fri fot. Enligt åklagare Ola Lavie var det en indikation på att han inte kommer dömas för det brott han står åtalad för.

Åklagarens huvudsakliga bevis har varit en film från jägarens kikarsikte.

Den åtalade jägaren har hävdat att han trodde han såg ett rådjur. Försvarsadvokat Jorge Concha har under rättegången använt perceptionsforskning för att försöka visa att det är en rimlig förklaring.

Tingsrättens dom meddelades under torsdagen. Jägaren frikänns från mordförsök men döms till fängelse i ett år för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott

I klippet kan du se en sammanfattning av vad som kommit fram i fallet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.