Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mäns uttag av föräldraledighet är lägst i Skåne – Bjuv ligger sämst till Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mäns uttag av föräldraledighet är lägst i Skåne – Bjuv ligger sämst till

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är ett av två län som ligger sämst till i riket när det kommer till antalet män som tar ut föräldraledighet. Bjuvs kommun har den lägsta siffran i länet, uppger Försäkringskassan.

Rikssnittet för antalet män som tog ut föräldraledigt låg på 30 procent under 2019, enligt Försäkringskassan senaste siffror. Skåne tillsammans med Gävleborg är de län som ligger sämst till med 28 procent.

Bjuv är den kommun som har den lägsta siffran i Skåne med 23 procent.

– Vi i Sverigedemokraterna anser att det inte är ett problem. Vi tycker att det är upp till varje familj att bestämma vem som ska vara hemma med barnet. Så den siffran har jag ingen kommentar på, säger Mikael Henrysson (SD), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen.

Kombinera jobb och familj

Enligt rapporten så menar man att det handlar om en arbetsgivarfråga. Håller ni med?

– Delvis. Vi tycker att det är familjen som ska bestämma, men man ska så klart ha stöd från sin arbetsgivare.

I Länsstyrelsens rapport om jämställt föräldraskap har man kollat hur kommuner och arbetsgivare arbetar med diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder när det gäller att kunna kombinera föräldraskap och arbete.

– Det var väldigt få som följde alla stegen i diskrimineringslagen kring det här arbetet. Det är bara fyra av 29 skånska kommuner som svarar på enkäten som säger att man gör alla de stegen som lagen föreskriver, säger Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Varför är det så få som följer lagen?

– Det kan beror på att man inte har sett det som en arbetsgivarfråga utan en fråga som handlar om individ och familj. Arbetsgivaren är en stor faktor i hur män tar eller inte tar ut föräldraledighet. Jag tror inte många arbetsgivare vet hur man ska göra. Man kan till exempel se över schemaläggning eller när man lägger in möten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer